Početna Region U Hrvatskoj presuda za “švicarac”: Potrošači pobijedili banke, u BiH suprotna situacija

U Hrvatskoj presuda za “švicarac”: Potrošači pobijedili banke, u BiH suprotna situacija

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vrhovni sud odlučio je u korist potrošača i odbio tužbu banaka u slučaju kredita u švicarskim francima, objavio je Vrhovni sud Republike Hrvatske

“U presudi je izražen pravni zaključak da su te banke povrijedile kolektivne interese i prava potrošača korisnika kredita, sklapanjem ugovora o kreditu koristeći u njima nepoštene ugovorne odredbe – ugovaranjem valute uz koju je vezana glavnica švicarski franak (valutna klauzula) a da se o tome nije pojedinačno pregovaralo. Pobijana drugostepena presuda je rješenjem djelimično ukinuta u dijelu kojim je bankama naloženo da prekinu s opisanim postupanjem jer je o tome već pravomoćno presuđeno”, navedeno je iz Vrhovnog suda Hrvatske.

Šta ovakva odluka donosi i kako se može povući paralela između prava potrošača u BiH i još konkretnije, entitetu RS-a pitali smo advokata Dalibora Mršu, koji je za BUKU izjavio kako je stanje kod nas nažalost dijametralno suprotno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“To govori samo u prilog tome da je to jedna praksa koja se formira u zemljama zapadne evrope. Da su to odluke koje su na tragu odluke Evropskog suda pravde  sa sjedištem u Luksemburgu. Nažalost kod nas je dijametralno suprotna situacija, dakle Vrhovni sud RS, a nakon toga i Ustavni sud BiH je svojim odlukama stao na stranu banaka pravdajući primjenu valutne klauzule, jednostavnim objašnjenjem da se radi o dozvoljenoj. Pri tome se ne referišući na Zakon o zaštiti potrošača na koji su se pozivali tužioci u svojim tužbama, a evo sada vidimo da je Vrhovni sud Republike Hrvatske itekako cijenio zakon o zaštiti potrošača, koje su vrlo bliske odredbama našeg zakona”, izjavio je Mrša za BUKU.

On dodaje kako su se u BiH nadali da će upravo te odluke imati uticaj na stav Ustavnog suda BiH, naročito jer je BiH na putu prijema u EU. I u obavezi je da uskladi ne samo zakone, već i sudsku praksu sa onom članica EU pa i sa onom u Luksemburgu. Nažalost, uvjeren je da je BiH na ovaj način pokazala da ostaje potpuno izolovana u odlučivanju te da se odluke sudova u ovoj oblasti primjene valutne klauzule apsolutno ne poklapaju te su suprotne od onoga što se formira u zemljama Zapadne Evrope, ali i najbližem regionu.

“Bojim se da će BiH ostati jedina zemlja koja je stala na stranu onih banaka koje su u svom radu primjenjivale valutnu klauzulu. Prvostepene odluke Osnovnog suda u Banjaluci su išle inicijalno u korist korisnika kredita, međutim svaka sljedeća stepenica je vodila da nakon toliko godina čekanja na odluku Ustavnog suda kad su skoro sve zemlje Zapadne Evrope ili najbližeg regiona imale presude u korist klijenata, praktično je samo RS držala taj kurs, a nažalost to je sada potvrđeno i nedavnom odlukom Ustavnog suda BiH tako da su naši korisnici na nivou BiH u potpunosti izgubili bitku”, zaključio je Mrša.

ASHA prodaja vozila