Početna Region U Hrvatskoj počelo popuštanje mjera: Dozvoljen rad knjižarama, kioscima, pekarama…

U Hrvatskoj počelo popuštanje mjera: Dozvoljen rad knjižarama, kioscima, pekarama…

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Odlukom Nacionalnog štaba Civilne zaštite u Hrvatskoj je popušten dio mjera zaštite od pandemije virusa korona radi djelimičnog pokretanja ekonomije.

Tako je jedna od mjera da je omogućen rad svim poslovnim subjektima koji obavljaju djelatnost trgovine, osim onih koji posluju unutar trgovačkih centara.

Radno vrijeme prodavnica, skladišta, tržnica na veliko, tržnica na malo i drugih oblika prodaje robe izvan prodavnice određuje se u skladu sa članom 57. Zakona o trgovini, kao i prije proglašene epidemije virusa korona, osim nedelje, praznika i neradnih dana, kada se ne radi.

Takođe, jedno od pravila je i da je u objektima u kojima je radno vrijeme duže od 10 sati, obavezno organiziranje dvokratnog radnog vremena, a prekid rada ne može biti kraći od jednog sata kako bi se trgovina adekvatno očistila i dezinficirala te se zamijenili radnici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nedeljom, praznicima i neradnim danima rad je dopušten samo kioscima, pekarama, trgovinama hljebom te pekarskim proizvodima i trgovinama na benzinskim pumpama.

Naglašeno je da su sve trgovine i prodajni objekti dužni pridržavati se svih protivepidemijskih mjera i preporuka HZJZ-a, poslodavci o tome moraju edukovati svoje radnike, a mjera se moraju držati i kupci, piše 24 sata.

Osim toga, omogućava se i nastavak rada svim poslovnim subjektima koji obavljaju uslužne djelatnosti, osim onih u kojima se ostvaruje bliski kontakt s klijentima, i to uz poštovanje mjera fizičke udaljenosti (kao što su stolar, krojač, izrada ključeva, turističke agencije, foto studio).

Štab je dopunio Odluku o dopunama odluke o posebnom načinu rada tržnica za vrijeme pandemije, a osim povrća dodani su med i pčelinji proizvodi te konzumna jaja koja će se moći početi prodavati.

Dopušta se i prodaja voća, povrća i cvijeća na veliko u vremenu od pet do osam sati ujutro.

Radi se o prvoj fazi popuštanja mjera, a u narednim fazama do polovine maja uvedene mjere biće znatno umanjene.

Tako će se uvesti javne gradske i prigradske prijevozne linije i brzobrodske linije za ostrva koji nisu povezani trajektima. U Zagrebu su ponovo u saobraćaju sve redovne autobusne linije ZET-a, kao i vanredne linije koje zamjenjuju tramvaje koji će se postupno uvoditi u saobraćaj nakon što se otklone posljedice zemljotresa.

U Hrvatskoj se takođe omogućava i rad knjižarama, muzejima, galerijama, bibliotekama… Dozvoljeni su i treninzi sportaša prve i druge kategorije u pojediničanim sportovima te seniorskim sportskim ekipama koje nastupaju u najvišem stepenu takmičenja.

Omogućava se i realizacija državnog stručnog ispita za prioritetne grupe polaznika. Ako se prva faza pokaže uspješnom te ako ne dođe do pogoršanja epidemiološke situacije naredni set mjera koje će se opustiti trebao bi stupiti na snagu 4. maja.

U drugom setu mjera omogućiće se rad uslužnim djelatnostima s bliskim kontaktima, poput frizera i kozmetičara te rad u punom kapacitetu javnog zdravstvenog i privatnog zdravstvenog sistema.

(Klix)

ASHA prodaja vozila