Početna Region U Hrvatskoj iskorišćeno manje od pola kvote za uvoz radnika

U Hrvatskoj iskorišćeno manje od pola kvote za uvoz radnika

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ove godine poslodavcima u Hrvatskoj je odobren rekordan broj dozvola za zapošljavanje stranih radnika, više od 65 hiljada. Do sada je iskorišćeno malo manje od pola kvote, i to najviše u Istarskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Zbog nedostatka radnika Vlada je najavila i da će od iduće godine potpuno ukinuti kvote. Ministarstvo unutrašnjih poslova već priprema i novi Zakon o strancima koji će poslodavcima napokon olakšati i ubrzati njihovo zapošljavanje.

Turističke i građevinske kompanije su u najvećoj trci za stranim radnicima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Samo u Poreču zatraženo je 2.000 radnih dozvola, pa pretrpani policijski šalteri rade čak subotom i nedjeljom. Prije 15 dana uvedeno je i elektronsko podnošenje zahtjeva za izdavanje radnih dozvola.

Turističke i građevinske kompanije u najvećoj su trci za stranim radnicima. Za građevinare je predviđena kvota od 18.000 uvezenih radnika, koje traže čak u dalekoj Ukrajini i Indiji. Pomoć nude posredničke agencije.

– Nedavno smo osigurali kontigent od 50 radnika iz Indije, imamo u pripremi desetak dozvola za radnike iz Nepala i Filipina. Ne traže se samo ljudi za turizam i građevinarstvo, već imamo i strašno puno upita za stočarstvo i poljoprivredu – izjavila je Lejla Krezić, agentica za posredovanje u zapošljavanju.

Od sljedeće godine uvoz radnika trebalo bi da bude liberalizovan. Ukidaju se kvote i pojednostavljuju procedure, što poslodavci traže već godinama.

– U roku od pet dana možete tražiti radnika određenog zanimanja kojeg ćete uvesti, a kojeg nema na hrvatskom tržištu rada. To bi trebalo jako ubrzati postupak i poslati jasan signal kojih nam radnika nedostaje – objasnila je Admira Ribičić, direktorka Odjeljenja za zakonodavstvo i pravne poslove HUP-a.

Prijedlog novog zakona o strancima očekuje se početkom septembra.

(SEEbiz)