Početna BiH U Hercegovini uništavaju znakove na Ćirlici

U Hercegovini uništavaju znakove na Ćirlici

Iz Ministarstva komunikacija i transporta BiH najavili su formiranje radne grupe koja će obići teren i napraviti analizu o uništavanju saobraćajnih znakova na ćirilici u Hercegovini. Na ovu pojavu, koju naziva srbofobičnim vandalizmom, ukazao je Branislav Borenović (PDP), zastupnik u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Kaže da se isto dešava i na putevima prema Neumu, da se dodaje i slovo “U”, čime se veliča ustašluk.

Kako Borenović navodi u zastupničkom pitanju upućenom Ministarstvu komunikacija, kontakltirali su ga mnogi građani zabrinuti ovom pojavom u Zapadnohercegovačkom, Hercegovačko-neretvanskom i Livanjskom kantonu.

Lokalna vlast prelijepila nazive?

“Nevjerovatno je da je čak u pojedinim naseljima, općinama i gradovima u ova tri kantona vjerovatno lokalna vlast prelijepila ćirilićne nazive i na taj način pokazala svoj odnos prema zvaničnom službenom pismu u ovoj zemlji, koje je obavezno da se koristi. Vjerujte da je ovo pitanje koje mnogi ljudi i građani s pravom postavljaju i zato očekujem od vas jedan konkretan, adekvatan odgovor, kako bismo išli u pravcu rješavanja nečega što izaziva jedan ozbiljan problem kod ljudi”, naveo je Borenović.

Ministarstvo prometa odgovorilo je Borenoviću da je ovo pitanje u nadležnosti Vlade FBiH, kantonalnih vlada i preduzeća koja upravljaju putevima, ali su, unatoč tome, rekli da će se angažirati.

Analizu će poslati entitetskim ministarstvima

“Iako nije u nadležnosti Ministarstva komunikacija i transporta BiH, učinit ćemo sve napore da se ovaj problem trajno otkloni. Pokrenut ćemo inicijativu za formiranje radne grupe koja će obići teren, napraviti analizu i poslati resornim ministarstvima entiteta ukazujući na ove pojave”, odgovorili su Borenoviću iz ministarstva.

Zamolili su ga da im dostavi sve konkretne informacije kojima raspolaže, da bi postupili “u skladu sa svojim nadležnostima”.