Početna Prijedorski region U gradskom Pozorištu održana bajramska akademija

U gradskom Pozorištu održana bajramska akademija

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U gradskom Pozorištu  je povodom  Kurban-bajrama, u organizaciji Medžlisa IZ Prijedor, organizovana tradicionalna bajramska akademija.

Husein efendija Velić, glavni imam Medžlisa IZ Prijedor, vjernicima je čestitao Kurban-bajram rekavši da je cilj Akademije oživljavanje tradicije i vjere i na ovim područijima. „Kurban-bajram je ispunjen, pun aktivnosti. Počev od prinošenja žrtve kroz kurban , obilaska rodbine, prijatelja, komšija, darivanja… tako da nam ovi dani prolaze u radosti , ali i puni aktivnosti koje oživljavaju univerzalne vrijednosti da se međusobno obilazimo, poštujemo i uvažavamo, rekao je efendija Velić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Pozorištu je nastupio ansambl Ehli iman koji je prvi put gostovao u Prijedoru. Idriz Hasanović, glavni imam Medžlisa IZ Varaždin, i jedan od članova ansambla  kaže da se predstavljaju s duhovnom muzikom, sa ilahijama i kasidama.

– Nešto u autorskoj izvedbi, a ono što je specifično je da koristimo tradicionalne islamske  instrumente, poput defa, naja,ouda, tarabuka… Zanimljivo je da i svi nismo iz istog grada. Imamo nekoliko članova, ja sam iz Zagreba,jedan član je iz Prnjavora, imamo jednog iz Srbije , jednog iz Zavidovića, jednog iz Travnika tako da … teško nas je skupiti, ali kad se skupimo onda nam je zaista zadovoljstvo doći i svirati – rekao je efendija Hasanović koji sam svira četiri instrumenta.

Bajram – namaz će se ujutro  klanjati u 16 džamija na području Medžlisa IZ Prijedor. Po džematima će biti organizovana i podjela bajramskih paketića.

ASHA prodaja vozila