Početna Biznis U Gradačcu počinje proizvodnja dijelova za Mitsubishi

U Gradačcu počinje proizvodnja dijelova za Mitsubishi

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijeri Federacije BiH Fadil Novalić i Tuzlanskog kantona Denijal Tulumović danas su u Gradačcu položili kamen temeljac za izgradnju nove fabrike „TMD motor components“.

U novoj fabrici će se proizvoditi dijelovi za industriju električnih automobila. Dogovorena je saradnja s jedom od najvećih automobilskih kompanija na svijetu – Mitsubishijem.

Adem Hanić, predsjednik uprave kompanije TMD Group, rekao je da će se u novoj tvornici proizvoditi komponente za svaki drugi automobil električnog modela Mitsubishi Motorsa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovo će biti prva fabrika ove vrste u cjeloj BiH, sa ogromnim značajem i za cijelu regiju.

On je naglasio da će u novoj fabrici biti otvoreno više od 100 novih radnih mjesta. Očekuje da će tvornica početi s sa radom u punom kapacitetu u junu 2021. godine.

Proizvodnja u testnoj fazi je već počela. Naime, prve komponente su već proizvedene u postojećim pogonima TMD-a.

– Trebaju nam ovakvi pogoni, proizvođači, jer samo su oni garant da ćemo ovdje živjeti i raditi u budućnosti. Dvostruko sam zadovoljan, jer se fabrika gradi u zoni koju sam zajedno sa ostalim gradačačkim privrednicima pripremao i zamišljao da će se upravo ovo dešavati – kazao je premijer Novalić.

Premijer TK Tulumović rekao je das u novi razvojni projekti i nove investicije pokazatelj jačanja privrede i pozitivnih kretanja.

Naglasio je da je ovo svijetli primjer u kojem je jedna domaća kompanija napravila iskorak i gradi fabriku za proizvodnju dijelova za električna vozila.

cera - U Gradačcu počinje proizvodnja dijelova za Mitsubishi