Početna Prijedorski region U Gornjem Jelovcu obilježen Dan sjećanja na ubijenu djecu u NDH

U Gornjem Jelovcu obilježen Dan sjećanja na ubijenu djecu u NDH

Služenjem parastosa za svu ubijenu i umorenu djecu u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj u Gornjem Jelovcu kod Prijedora, u zaseoku Macure, obilježen  je Dan sjećanja na ubijenu djecu od ustaša tokom 1942.godine.

Dušanka Todorović, iz Gornjeg Jelovca kod Prijedora, jedna je od potomaka čija je skoro cijela porodica stradala od ustaške ruke tokom jula 1942.godina.

Danas i nakon 80 godina bol za najmilijima sve je veća.

„Nikada se ne ponovilo i naš narod neka se uvijek za naše mrtve moli i da nam daju budućnost. Ako njih zaboravimo, zaboravili smo svoje potomke“, kazala je Dušanka Todorović.

Ispred masovne grobnice položeni su vijenci, prislužene svijeće i održan parastos za 312 ubijenih Srba  iz Jelovca i okolnih sela, koje su ustaše ubile u julu 1942.godine a među kojima je bilo 75-oro djece mlađe od 14 godina.

“„Ovo ne smijemo da zaboravimo jer je na ovim prostorima Drugi svjetski rat najveća je tragedija našeg naroda“, kazao je ministar rada i boraško-invalidske zaštite Duško Milunović.

Tokom četrdesetih godina u toku ofanzive na Kozari od 68 hiljada zarobljenih boraca i civila, u koncentracione logore Jasenovac, Jastrebarsko i Sisak odvedeno je oko 10.000 ljudi, te preko 23 hiljade djece koja su umirala od bolesti, gladi i žeđi , te ubijana na najstrašnije moguće načine.

(BN)