Početna Prijedorski region U Gomjenici pale velike količine guma

U Gomjenici pale velike količine guma

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako se uklanjaju, divlje deponije, nesavjesni građani i dalje stvaraju. Na jednoj takvoj, u naselju Gomjenica, tokom noći spaljuju se stari pneumatici. Mještani ogorčeni, kažu, velike količine vatre i dima ugrožavaju život i zdravlje.

Boško Rašula u naselju Gojmenica, nedaleko od rijeke Sane, živi od devedesetih godina kada je izbjegao iz Sanskog Mosta. Skoro svako veče, naselje se ne vidi od dima, koji dopire iz ogromne divlje deponije.

– Smeta nam mnogo to je crni dim, to je oblak, to je strahota. Najviše djeca ispaštaju. Ispaštamo i mi, ispaštaju biljke, sve. To su toliki dimovi, to se toliko pali da je disati nemoguće. Ovo je  prešlo sve granice – kaže Rašula.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Boškovu priču potvrdile su komšije koje nisu željele da pričaju javno. Kažu, smatraju da se gume i smeće dovlače organizovano iz drugih dijelova grada. Iz Komunalne policije kažu da se stare gume spaljuju kako bi se dobilo željezo koje se prodaje na otpadima.

Zbog kršenja zakona angažovani su pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, objašnjava šef Odsjeka Komunalne policiji, Darko Avramov.

– Gledaćemo da u skorom vremenu pokrijemo i video nadzorom kako bi došli do izvršioca a tada ćemo, pored svih apela, jer nismo uspjeli da dođemo do rezultata, onda ćemo da vidimo koje su najrigoroznije kazne, na koji način da sankcionišemo ove ljude koji ugrožavaju kompletan jedan dio naselja, odnosno našeg grada – kaže Avramov.

Bez obzira na uklanjanje divljih deponija i redovan odvoz smeća, nesavjesni građani bacaju smeće gdje god stignu. Za stvaranje divljih deponija i paljenje vatre na otvorenom, za fizička lica, propisane su novčane kazne od 50 do 300 maraka.

K.V.