Navedeno je da je pokrenut pravni postupak za zatvaranje džamije u francuskom gradu Beauvais uz obrazloženje da su održani „govori neprimjerenog sadržaja“.

U izjavi na kanalu Cnews, francuski ministar unutarnjih poslova Gerald Darmanin ustvrdio je da su se u džamiji Bilal u Beauvaisu držali “radikalni vazovi” i da se vodi borba protiv “homoseksualaca i jevreja”.

Darmanin je napomenuo da je pokrenut pravni postupak za zatvaranje džamije.

U vijestima u francuskim medijima je navedeno da je guvernerstvo regije Oise obavijestilo džamijske vlasti da će Bilal džamija biti zatvorena na 6 mjeseci.

Advokat džamije Samim Bolaky je u izjavi rekao:

“Imam dijeli stav vjere kojoj pripada na pitanje koje mu je postavljeno. Pitanje je bilo da li je homoseksualnost dopuštena u vjeri i on je odgovorio da nije“.

Izrazivši da je odluka o zatvaranju džamije “nesrazmjerna” i da je samo kažnjena muslimanska zajednica u Beauvaisu, Bolaby je rekao da će uložiti žalbu na ovu odluku.

25. oktobra, u gradu Allonnesu u Francuskoj, na Darmaninov zahtjev, džamija koji posjećuje 300 džematlija zatvorena je na 6 mjeseci uz obrazloženje da je “branila radikalni islam”.

Darmanin je ranije izjavio da je uslijed inspekcijskih nadzora u 92 džamije u zemlji pod raznim izgovorima zatvorena 21 džamija.

Pariška administracija kritizirana je zbog miješanja u živote muslimana “diskriminatornim” zakonom kojeg je usvojila u avgustu..

Trt.net