Početna Svijet U Evropi značajno smanjeno zagađenje zraka

U Evropi značajno smanjeno zagađenje zraka

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Većina Evropljanja je trenutno pod restrikcijama i ograničena na svoje domove s ciljem sprečavanja širenja pandemije koronavirusa, a rezultat toga je znatno čišći zrak.

Karantin je direktno utjecao na drastično smanjenje cestovnog i zračnog saobraćaja, kao i poslovnih aktivnosti širom Evrope, a rezultat je veliko smanjenje zagađenja iznad većih gradova. To dokazuju u nove fotografije koje je objavila Evropska svemirska agencija, a sličan efekt je zabilježen širom SAD-a i Kine.

Utjecaj restrikcija vezanih za pandemiju na kvalitet zraka je nevjerovatan, a u nekim dijelovima Evrope nivo zagađenja je dvostruko manji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, dok je ovaj kratkoročni efekt pozitivan, eksperti upozoravaju da trenutna situacija nije rješenje.

“Dugoročno rješavanje problema kvaliteta zraka zahtjeva ambiciozne politike i investicije. Trenutna kriza i njeni brojni utjecaji na naše društvo rade protiv onoga što pokušavamo postići, a to je dobro kontrolisana tranzicija ka održivom društvu”, izjavio je Hans Bruyninckx, izvršni direktor Evropske agencije za okoliš.

Opservacije ESA-inog satelita Copernicus Sentinel-5P pokazuju jasno smanjenje zagađenja. Primjera radi, koncentracija azotnog dioksida u italijanskoj provinciji Bergamo koja je u potpunosti paralizovana pandemijom, bila je prošle sedmice manja za 47 posto u odnosu na isti period prošle godine. U Rimu je zabilježeno smanjenje od 26 do 35 posto.

Slični efekti su prisutni i u SAD-u posebno u državi Washington oko Seattlea te u većem dijelu Californije.

Kvalitet zraka se u februaru povećao u Kini za 21,5 posto.

Naučnici tvrde da radikalno smanjenje zagađenja zraka može spasiti živote. Bolji kvalitet zraka u Kini bi mogao spasiti između 50.000 i 75.000 života ljudi od preuranjene smrti.

ASHA prodaja vozila