Početna Svijet U Evropi je krenuo novi toplotni val. Meteorolozi: Potpuno je neuobičajen

U Evropi je krenuo novi toplotni val. Meteorolozi: Potpuno je neuobičajen

Mamnje od mjesec dana nakon prošlog toplinskog vala živa u termometru se juče opet popela na neuobičajeno visoku razinu na Pirenejskom poluotoku, gdje su izmjerena 42 Celzijeva stupnja, i na jugu Francuske.

Sve češća pojava toplinskih valova izravna je posljedica klimatskih promjena, kažu znanstvenici, jer se povećava jačina, trajanje i učestalost ispuštanja stakleničkih plinova.

U Španjolskoj je najviša temperatura od 43.3 Celzijeva stupnja izmjerena u Candeledi, objavila je španjolska meteorološka služba Aemet. U drugim gradovima na jugu i u središtu, poput Seville i Badajoza, izmjerena su 42 stupnja.

Potrajaće

Ovaj novi toplinski val, drugi u mjesec dana nakon onoga sredinom lipnja, “sasvim je neuobičajen” u zemlji gdje visoke temperature ljeti nisu rijetkost, rekao je Ruben del Campo, glasnogovornik Aemeta. Toplinski val je počeo u nedjelju i mogao bi “potrajati devet do deset dana, pa bi tako mogao biti treći najdulji toplinski val u Španjolskoj od 1975.”, rekao je za France Presse.

“Klimatske promjene su uzrok češćih i jačih toplinskih valova”, dodao je Del Campo, podsjetivši da se njihov broj udvostručio u zemlji u zadnjih dvanaest godina.

Najteže će biti između utorka i četvrtka, upozorava Aemet koji ipak nije mogao reći hoće li biti potučen apsolutni temperaturni rekord zabilježen u Španjolskoj (47.4 stupnja izmjerena u Montoru, blizu Cordobe, u kolovozu 2021.).

U susjednom Portugalu temperatura se za vikend u nekim krajevima popela na 44 stupnja. Premda je temperatura danas bila nešto niža, 42 stupnja se ipak očekuju u okolici Evore, na jugoistoku, navodi nacionalna meteorološka služba koja najavljuje novi porast temperature u utorak i u srijedu.

Toplinski val i u Francuskoj

Toplinski val je u ponedjeljak zahvatio i Francusku s jugozapada, objavio je Meteo-France. Temperature su na dobrom dijelu francuskog teritorija prelazile 30 Celzijevih stupnjeva a od utorka bi mjestimično mogle dosezati i 39.

Vrhunac ovog vala najvjerojatnije će biti “između subote i utorka” 19. srpnja, dodaje Sebastian Leas iz Meteo-Francea, istaknuvši da je još rano da bi se ovaj fenomen mogao uspoređivati sa smrtonosnom žegom kakva je bila u ljeto 2003.

U Velikoj Britaniji, gdje se u ponedjeljak i u utorak na jugozapadu očekuju 33 Celzijeva stupnja, nacionalna meteorološka služba izdala je u ponedjeljak tzv. narančasto upozorenje za “ekstremne vrućine” od nedjelje, s temperaturama višim od 35 stupnjeva.

Val će zahvatiti cijelu Evropu

Kako će se niski tlak razvijati prema zapadu Europe, ova će se intenzivna vrućina proširiti prema sjeveru kroz Francusku, potencijalno dopirući do Ujedinjenog Kraljevstva do vikenda, kao i prema istoku u veći dio središnje Europe. Najviše temperature vjerojatno će premašiti 40 Celzijevih stupnjeva i u dijelovima Njemačke.

U Britaniji postoji opasnost od rušenja temperaturnog rekorda svih vremena od 38.7 stupnjeva postavljenog u Cambridgeu u srpnju 2019.

Temperature u dijelovima središnjeg i istočnog Mediterana također će porasti za oko 10 stupnjeva iznad normale, premašivši granicu od 40 stupnjeva u Italiji i na Balkanu, piše Guardian.

I u regiji povratak vrućina

I u Hrvatskoj se od srijede očekuje sunčanije i osjetno toplije vrijeme. Do kraja radnog tjedna, na Jadranu i dulje, ponovno će dominirati vrućina pa raste vjerojatnost pojave novog toplinskog vala, osobito za vikend na Jadranu, gdje će noću i ujutro puhati slaba do umjerena bura, danju pak sjeverozapadni vjetar, uz obalu zapadni i jugozapadni, prognozira za HRT Kristina Klemenčić Novinc.

U srijedu i četvrtak u unutrašnjosti će prevladavati sunčano vrijeme i temperatura zraka bit će u osjetnom porastu. Zatim u petak sparina i porast naoblake. Ponegdje će pasti i malo kiše, najprije u gorskim i središnjim predjelima, a navečer u Slavoniji i Baranji.

Na Jadranu će dominirati nebesko plavetnilo, koje će u srijedu povremeno ukrašavati malo visokih, koprenastih oblaka. Noću će uz obalu popuhivati do umjeren burin, a danju sjeverozapadni i jugozapadni vjetar. Temperatura zraka u porastu.

BIH

U srijedu 13.07.2022.,. sunčano uz umjerenu oblačnost. Jutarnja temperatura od 13 do 19, na jugu do 23, a dnevna od 23 do 29, na jugu do 33 °C.

U četvrtak 14.07.2022.,. sunčano. Jutarnja temperatura od 15 do 21, na jugu do 24, a dnevna od 26 do 32, na jugu do 36 °C.

U petak 15.07.2022.,. sunčano. U drugom dijelu poslijepodneva umjeren porast naoblake na sjeverozapadu Bosne može usloviti lokalne pljuskove. Jutarnja temperatura od 15 do 22, na jugu do 25, a dnevna od 30 do 36, na jugu do 38 °C.

Buka