Početna Vijesti U dijelu BiH se uvodi “blok tarifa” za struju, evo šta to...

U dijelu BiH se uvodi “blok tarifa” za struju, evo šta to znači za građane

Do 500 potrošenih kilovata prilikom obračuna električne energije u kategoriji domaćinstva plaćaće se po jednoj cijeni, od 500 do 1.500 kilovata po drugoj, a od 1.500 po trećoj cijeni, navodi se u Nacrtu tarifnog sistema za prodaju električne energije i korišćenje distributivne mreže, koji je objavila Regulatorna komisija za energetiku Republike Srpske prije tri dana i uputila na javno razmatranje.

main image

Podsjećamo, “Nezavisne” su ranije pisale da je moguće uvođenje “blok tarifa”, te je Vladislav Vladičić, predsjednik Regulatorne komisije za energetiku RS, potvrdio da će se ići s ovakvim prijedlogom da se do 500 potrošenih kilovata obračunava po istoj cijeni, a od 500 pa nadalje po većim.

Vladičić je tada pojasnio da je prijedlog da ako se potroši, na primjer, 800 kilovata, do 500 potrošenih se obračunava po istoj cijeni, a dio od 300 po drugoj – većoj.

“Prema ovom prijedlogu ostavljaju se svakom iste mogućnosti, nema diskriminacije. Da je, na primjer, prijedlog da se od jednog do 800 potrošenih kilovata naplaćuje po uvećanoj cijeni, onda bi postojala diskriminacija. Biće i javno razmatranje i rasprava i svako će imati mogućnost da dođe i da svoje primjedbe i sugestije, i pismeno i lično. To je samo prijedlog, ništa ne prejudiciramo”, kazao je Vladičić.

Prema njegovim riječima, slijedi usvajanje pravilnika, ukoliko se oni uopšte usvoje i promijeni cijena.

“Imamo zahtjev za mrežarinu koji su podnijela distributivna preduzeća, ali postoji i najava da će biti podnesen zahtjev i za cijenu električne energije, ali još nije. Ove godine se neće mijenjati ništa, to možemo očekivati tek od naredne”, naveo je ranije Vladičić.

 

Buka