fbpx

U Crnoj Gori znaju za red: Zabranjen rad Ravnogorskom pokretu

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) i potpredsjednik crnogorske vlade Duško Marković odlučili su zabraniti djelovanje nevladine organizacije Ravnogorski pokret zbog toga što je njen rad u suprotnosti s Ustavom Crne Gore.

Ravnogorski pokret registriran je 18. aprila ove godine u MUP-u, a Marković je istakao da je rješenje o upisu doneseno bez saznanja rukovodilaca MUP-a, javlja Radio Slobodna Evropa.

Rukovodilac MUP-a, također, ističe da je saznanje da je registriranje Ravnogorskog pokreta izazvalo oštre reakcije dijela javnosti i da je pokrenuta inicijativa da se njegovo djelovanje zabrani.

On dodaje da je u rješenju navedeno da je djelovanje ovog pokreta suprotno Ustavu, jer “zastupa i zagovara ideologiju koja predstavlja opasnost po nezavisnost, suverenost i ustavno uređenje Crne Gore, što izaziva opasnost po javni mir, javni poredak i javni moral”.

Inicijativu za zabranu rada Ravnogorskog pokreta formalno je pokrenula nevladina Građanska alijansa (GA), koja smatra da je riječ o “nacionalističkom pokretu koji promovira nacionalnu mržnju, zastupa ideologiju koja je tokom Drugog svjetskog rata pobila hiljade nevinih i koju je kao takvu država proglasila fašističkom, i da je ta presuda i dalje pravosnažna”.

– Kako država Crna Gora nije abolirala niti lustrirala četnički pokret, njihova registracija, tj. njihovo djelovanje je suprotno Ustavu Crne Gore, pa u skladu s tim podnosimo ovu inicijativu – navedeno je u inicijativi Građanske alijanse o zabrani rada ovog pokreta.

Dental Studio Prijedor
ASHA prodaja vozila