Početna Vijesti U CRKVI SVETE TROJICE MOLEBAN UOČI PRAVOSLAVNE NOVE GODINE

U CRKVI SVETE TROJICE MOLEBAN UOČI PRAVOSLAVNE NOVE GODINE

Iako smo prema Gregorijanskom kalendaru prije nekoliko dana zakoračili u Novu godinu, oni koji vrijeme računaju po Julijanskom, sutra će u ponoć dočekati 2022. Prijedorčani sa kojima smo razgovarali kažu da će ovaj praznik proslaviti u krugu porodice ili u nekom od ugostiteljskih objekata, a Pravoslavna Nova godina biće dočekana i u hramu Svete Trojice u kojem će u ponoć biti služena liturgija

“Ono što je veoma značajno za nas vjernike je da ćemo to učiniti upravo kroz molitvu, jer tačno u ponoć ćemo održati moleban ovdje u hramu Svete Trojice gdje ćemo zablagodariti Gospodu na ovoj godini koja nam prolazi za sve ono što nam je učinio, pokajati se za svoje učinjene grijehe, a isto tako uznijeti molitve za Novu godinu i novo ljeto Gospodnje koje nam prethodi da nam Gospod bude u pomoći u svemu ono što budemo i radili i da sve činimo sa blagoslovom Božijim”, istakao je protonamjesnik Dragan Hrvaćanin.

Pravoslavna Nova godina najčešće se proslavlja u balkanskim zemljama, kao što su Bosna, Srbija, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, pravoslavni dijelovi Hrvatske. Takođe, slavi se i u Rusiji, Bjelorusiji, Ukrajini, Jermeniji, Moladaviji i Gruziji i po Julijanskom kalendaru tada nastupa 1. januar.