Početna BiH U Briselu rasprava o BiH, pozvani ključni akteri

U Briselu rasprava o BiH, pozvani ključni akteri

U Briselu će u ponedjeljak i utorak biti održana sjednica Odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta na kojoj će se raspravljati o Bosni I Hercegovini.

“Odbor za spoljne poslove raspravljat će o trajnim izazovima u Bosni i Hercegovini s predsjedavajućim i članovima tročlanog Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom, Šefikom Džaferovićem i Željkom Komšićem, kao i predsjedavajućim Doma naroda BiH Draganom Čovićem”, navodi se na stranici Evropskog parlamenta.

Prema dnevnom redu koji je objavljen na stranici, diskusija sa spomenutim bh. političarima bit će obavljena u utorak, drugog dana zasjedanja.

Prije toga će, već sutra, biti održan prvi dio rasprave o Bosni i Hercegovini.

Između ostalog, za sutra je najavljena razmjena mišljenja o stanju u BiH sa Johannom Sattlerom, šefom Delegacije EU u BiH, a potom i sa Kristijanom Šmitom, visokim predstavnikom međunarodne zajednice u BiH.

U utorak će biti održan drugi dio rasprave o BiH, koji će započeti razmjenom mišljenja sa Oliverom Varheljijem, evropskim komesarom za susjedstvo i proširenje. Nakon toga će se razgovarati sa pomenutom četvoricom bh. političara.

Podsjetimo da je Evropski parlament ranije pozvao Evropsko vijeće da uvede sankcije Miloradu Dodiku zbog njegovih antiustavnih djelovanja koja potkopavaju stabilnost i sigurnost BiH.

Zapad je još više uznemiren bliskim vezama Dodika i ruskog predsjednika Vladimira Putina nakon ruske invazije na Ukrajinu.