Početna Vijesti U Bosni i Hercegovini zidari traženiji od programera

U Bosni i Hercegovini zidari traženiji od programera

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potražnja za radnicima u BiH u 2018. i u prvom kvartalu ove godine povećala se za čak 41 odsto, prema podacima koje su danas u Sarajevu objavili predstavnici “Networksa” i portala Posao.ba.

U prošloj godini u BiH su, prema analizi ovog portala, objavljena 8 052 oglasa za posao, što je za 23 odsto više u odnosu na 2017. godinu.

Nerma Ajanović-Hajdarpašić, predstavnica portala Posao.ba, kaže da je najveća promjena zabilježena kod potražnje za radnicima iz BiH u inostranstvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Na jednu radnu poziciju tokom 2018. godine u prosjeku se prijavljivalo 15 osoba, što je pet manje u odnosu na prethodnu godinu. Međutim, to nije uslovljeno padom interesovanja tražilaca posla, već značajnim rastom potražnje – objašnjava ona.

Kategorije poslova u kojima je oglašeno najviše radnih pozicija bile su komercijala – prodaja, turizam i ugostiteljstvo i proizvodnja.

Najtraženija zanimanja u 2018. godini bila su: prodavač/trgovac (8,0%), radnik u proizvodnji (7,6%), građevinski radnik (6,3%), agent u pozivnom centru (4,9%), konobar/šanker (4,8%), vozač (3,4%), komercijalista/unapređivač prodaje (3,3%), programer (2,9%), električar (2,8%) i kuvar (2,6%).

Iz BiH, kaže Ajanović-Hajdarpašić, najviše odlaze električari, konobari, prodavci, građevinski i proizvodni radnici.

– Broj oglasa iz inostranstva iznosio je 10 odsto od ukupnog broja, što je povećanje za 58,4 procenta u odnosu na 2017., dok je broj radnih mjesta objavljen za inostranstvo povećan za 154 odsto – navela je ona, ističući da čak 50 odsto svih radnih mjesta oglašenih u inostranstvu dolazi iz Hrvatske dolazi, a slijede Njemačka, Slovenija, Malta i Crna Gora.

Broj prijava za rad u inostranstvu iznosio je 11 289 i veći je za 98,5 procenata u odnosu na 2017. godinu, kada je iznosio 5 686.

Najtraženije kategorije poslova za rad u inostranstvu bile su: građevinarstvo, turizam i ugostiteljstvo, elektrotehnika i mašinstvo, proizvodnja i zdravstvo.

Najveći broj prijava za rad u inostranstvu bio je u kategorijama: elektrotehnika i mašinstvo, turizam i ugostiteljstvo, komercijala i prodaja, građevinarstvo i proizvodnja.

ASHA prodaja vozila