Početna Crna hronika U Bihaću zabetonirali obalu Une, pogledajte kako su uništili ljepoticu!

U Bihaću zabetonirali obalu Une, pogledajte kako su uništili ljepoticu!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što je Eko akcija upozorila na nezakonito betoniranje obala Une u Bihaću, Služba za inspekcijske poslove u ovom gradu naredila je obustavu daljnjih radova, a gradilište u naselju Pritoka je zatvoreno.

“Ovo je još jedno u nizu brojnih kršenja Zakona o vodama FBiH, koja se skoro svakodnevno dešavaju na područjima opština Bihać i Bosanska Krupa. Prema Zakonu o vodama FBiH, u području vodnog dobra – pojasu širine 15 metara od obale Une, ne smije biti gradnje”, upozorili su iz Eko akcije.

Uslijedila je reakcija nadležnih gradskih službi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Nakon prijave građevinskog zahvata betoniranja obale rijeke Une u bihaćkom naselju Pritoka, Služba za inspekcijske poslove Grada Bihaća izašla je na teren i utvrdila da se radi o nelegalnom i nezakonitom zahvatu bez pribavljenih akata za građenje”, konstatirali su iz Općine.

Kako su objasnili, sačinjen je službeni zapisnik, vlasniku zemljišta naložena je obustava daljih radova i postavljena inspekcijska traka, čime se gradilište smatra zatvorenim.

“Nakon navedenih radnji slijedi i izdavanje rješenja o uklanjanju nelegalne građevine, a eventualna povreda inspekcijske trake prouzročit će i krivičnu odgovornost za vlasnika”, objasnili su iz Općine Bihać.

Kako su podcrtali, bespravni građevinski zahvati i betoniranje obala rijeke Une, osim što štete okolišu, narušavaju prirodu i vizuelni ambijent zbog kojeg se grad Bihać svrstava u red ekoloških i turističkih destinacija.

“Sve češćim utvrđivanjem obala nedozvoljenim materijalima narušava se autentičnost prostora i ugrožava turistički potencijal grada Bihaća. S tim u vezi Gradska građevinska inspekcija će u narednom periodu provoditi intenzivne aktivnosti vezano za popis i izdavanja rješenja za ukljanjanje nelegalnih građevina i zahvata, s naglasnom na područja uz rijeku Unu”, naveli su iz Općine.

Zamolili su sve građane i ekološke organizacije da nadležnoj Službi za inspekcijske poslove prijave svaki slučaj potencijalne nelegalne gradnje, a naročito devastacije obala Une.