Početna Vijesti U BiH za 10 godina izgubljeno 250.000 radno sposobnih

U BiH za 10 godina izgubljeno 250.000 radno sposobnih

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve masovniji odlazak građana BiH u inostranstvo, koji je intenziviran posljednjih nekoliko godina, dugoročno će se odraziti na ekonomski potencijal zemlje. Tako je za deset godina BiH izgubila 250.000 radno sposobnih stanovnika.

Anketa o radnoj snazi, koju je za 2018. godinu sprovela Agencija za statistiku BiH, govori da BiH trenutno ima 2,396 miliona radno sposobnih stanovnika. Poređenja radi, broj radno sposobnog stanovništva prije deset godina u našoj zemlji je bio 2,649 miliona.

Anketom je obuhvaćeno više od 10.000 domaćinstava i to skoro šest hiljada u FBiH i 3.600 u RS. Radno sposobno stanovništvo obuhvata sve osobe koje imaju 15 i više godina, podijeljene u dvije glavne kategorije: radnu snagu (ekonomski aktivno stanovništvo) i ekonomski neaktivno stanovništvo. Radnu snagu ili aktivno stanovništvo čine zaposlene i nezaposlene osobe. Od ukupnog broja radno sposobnog stanovništva, više od 51 odsto čine žene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Samo u posljednje dvije godine BiH je izgubila 93.000 radno sposobnih stanovnika. Najnoviji podaci govore da je u posljednje dvije godine iz BiH u Njemačku odselilo više od 50.000 građana.

Ekonomski analitičar Faruk Hadžić ističe da su demografske karakteristike jedne od najvažnijih za ekonomski razvoj zemlje.

“Od broja stanovnika zavisi kako će se u budućnosti razvijati naša ekonomija, zavisi povrat duga, jer dug ‘vraćaju’ oni koji su ostali, zavisi pitanje penzija, zavisi punjenje fondova, budžeta i u konačnici cjelokupni ekonomski sistem”, kaže Hadžić.

On nadležnima u vlasti postavlja pitanje kako misle riješiti neminovne probleme koji će uslijediti.

“Postavlja se pitanje za koga se podižu silni krediti za navodnu cestogradnju i uvode nove akcize kada nas je sve manje? Ko će vraćati te kredite? Kako vlast planira sutra odgovoriti na ovaj rastući problem? Možda podizanjem stope PDVa? Kako osigurati penzije za 80.000 novih korisnika za narednih petšest godina”, pita se Hadžić.

Padom ukupnog broja stanovnika opada i kupovna moć građana, što će se direktno odraziti na prikupljanje PDVa.

“Sada se postavlja pitanje kako odrediti nove strategije. Sve što se do sada radilo i što je utvrđeno može pasti u vodu ako nema stanovnika. Ko će vraćati kredite, za koga se dižu”, rekao je Hadžić.

(Klix.ba)

ASHA prodaja vozila