Početna Biznis U bh more uplovljava najveći kruzer ikada

U bh more uplovljava najveći kruzer ikada

U Neumski akvatorij bi u četvrtak, 23. juna pod zastavom Bahama, trebao uploviti kruzer dužine od 238 metara.

To bi bio najveći brod koji je uplovio u istoriji pomorskog akvatorija BiH, ali i prvi koji će, prema najavi, proći ispod Pelješkog mosta.

Radi se o brodu „Bollete“ koji se nalazi na kružnom putovanju, a koji, kako saznaje Avaz, prevozi više od 1.000 putnika i koji broji više od 600 članova posade.

Iz Granične policije BiH su za „Avaz“ kazali da su obaviješteni o uplovljavanju broda u Neumski akvatorij, 23. juna 2022. godine.

– Povodom toga, nadležna organizaciona jedinica Granične policije BiH će poduzeti propisane mjere granične kontrole-kratko su nam kazali iz Granične policije BiH te nas za detaljnije informacije uputili na Kapetaniju pomorske plovidbe-prometa Neum.

Međutim, iz Lučke kapetanije Neum nisu željeli iznositi detalje, a neumski načelnik Dragan Jurković je kazao da su, praktično, posljednji saznali za uplovljavanje ovog kruzera, čiji bi gosti, prema dosadašnjim najavama, iz Neuma trebali u obilazak Mostara i vodopada Kravica kod Ljubuškog.

Neum, praktično, neće imati nikakve koristi od ovih turista te tamošnji turistički radnici nisu oduševljeni, a pojavili su se i određeni problemi. Naime, agencije koje organiziraju ovu rutu najavili su 11 autobusa koji goste trebaju prevesti.

Međutim, zbog odluke Općinskog vijeća Neum, kojom je zabranjen promet autobusima cestom koja označava neumsku šetnicu, postavlja se pitanje transporta putnika s plovećeg hotela do Neuma.

– Nismo oduševljeni i nismo spremni na to. Za mene su odluke Općinskog vijeća obvezujuće i, zapravo, to nam je samo donijelo probleme. Traga se za nekim alternativnim rješenjima i, vjerovatno, sutra ćemo imati više detalja i informacija – rekao je Jurković.

Dolazak ovog broda čija je širina 32,5 metra i koji ima 12 plauba u Pločanski akvatorij je najavljen za četvrtak u 5.30 sati. U Neumski akvatorij bi trebao uploviti sat i po kasnije.