Početna Vijesti U Banjaluci će se graditi fabrika oružja u kojoj će raditi 300...

U Banjaluci će se graditi fabrika oružja u kojoj će raditi 300 ljudi

U Banjaluci bi u narednom periodu trebala biti izgrađena fabrika namjenske industrije.

Naime, preduzeće Tehnički remont Bratunac (TRB) je u 2021. godine zajedno sa zvaničnicima Republike Srpske najavilo da će graditi fabriku u Banjaluci ili njenoj okolini.

Tada je bio plan da gradnja počne krajem te godine, ali to se do danas nije desilo. No, vlasnik preduzeća Slavenko Ristić kaže da je taj projekat i dalje aktuelan.

– Nadamo se da ćemo u nekom doglednom vremenu, zajedno s Vladom Republike Srpske iznaći način finansiranja i gradnje te dobijanja svih dozvola za tu fabriku, koja bi u početnoj fazi zaposlila oko 300 ljudi – rekao je Ristić za Glas Srpske.

On navodi da podaci o vanjskotrgovinskoj razmjeni po pitanju oružja i municije pokazuju da svijet više nije nimalo bezbjedan.

– Svi se boje i jedni od drugih strahuju. Sve to povećava potražnju za proizvodima iz namjenske industrije. Sa stanovišta međunarodnog prava pokazuje se da Ujedinjene nacije nisu ništa do ujedinjeno ništa. Sve države pa i one manje ulažu u namjensku industriju. Pored toga, ovi ratovi koji se odigravaju oko nas prouzrokuju sve veću tražnju za oružjem i municijom – rekao je Ristić.

Prema njegovim procjenama, potražnja za proizvodima iz namjenske industrije tek će da eksplodira u narednim godinama.

Kada je riječ o domaćim kapacitetima namjenske industrije, Ristić navodi da je FBiH fabrike sačuvala te da su po tom pitanju u višestrukoj prednosti u odnosu na RS.

– Mene kao čovjeka i privrednika raduje bilo koji izvoz i ugovoreni posao iz oblasti namjenske industrije. To je dobro. Nije dobro kada se oružje lageruje kod nas. S druge strane, raste sve više upita inostranih partnera za oružjem i municijom, ali naši kapaciteti nisu dovoljni da odgovore na sve te zahtjeve – kazao je Ristić i dodao da TRB ulaže u nove kapacitete i proširuje proizvodnju.