Početna BiH Tuzlanski kanton pokrenuo velika ulaganja u policiju

Tuzlanski kanton pokrenuo velika ulaganja u policiju

Vlast u Tuzlanskom kantonu u prošloj i ovoj godini pokrenula je velika ulaganja u opremanje policije, pa je tako Upravi policije MUP-a TK u 2023. godini na raspolaganju gotovo 14,3 miliona KM za nabavke naoružanja, opreme i obuku kadra.

Između ostalog, jedna od značajnihih nabavki su novi transporteri i druga specijalna američka vozila.

– Tenderska procedura za nabavku transportera za Upravu policije MUP-a TK je okončana. Uplaćen je avans u iznosu od 2,2 miliona KM, što je samo dio ukupne cijene. Rok isporuke je šest mjeseci, ali imamo obećanje da će isporuka biti do 22. maja, odnosno Dana policije TK – rekao je za Faktor premijer TK Irfan Halilagić.

 

Tuzlanski kanton je bitan zbog Brčkog

Halilagić se  osvrnuo i na aktuelnu političku i sigurnosnu situaciju u našoj zemlji.

– Svjesni smo naše odgovornosti kao najbrojnijeg naroda. Tuzlanski kanton je bitan i zbog Brčkog. Trpljenje je naš usud, cijena koju plaćamo da imamo državu. Kakvu, takvu. Nama jedinu! I tu smo cijenu prihvatili da plaćamo. No to ne znači da smo pasivni ili naivni. To ne znači da nas embargo na uvoz oružja ili embargo na demokratiju (kako juče reče član predsjedništva BiH gospodin Komšić), mogu zaustaviti – naveo je Halilagić.

Izgovorena i napisana riječ, istakao je on, najmoćnije je oružje.

– Mi smo u udžbenike historije napisali da je neustavan, da je uvod u genocid, etničko čišćenje, silovanja, ubijanje djece, žena, staraca. Da je sve to u presudama najviših svjetskih sudskih instanci, “teških” 1.000 godina zatvora. Djeca o tome od septembra uče u školama. Nema više generacija koja će imati kolektivnu amneziju ili rupu u sjećanju o sebi i svojoj prošlosti – osvrnuo se Halilagić i na obilježavanje neustavnog “dana RS-a”.

O prioritetima, opredjeljenju i političkim ciljevima Halilagić je rekao:

“Ekonomija, da. Socijala, da. Zdravstvo, da. Sport, da. Infrastruktura, da. Slobodno društvo, da. Borba protiv korupcije, da. Ali i sigurnost, DA. Očekujemo transportere. Neka ih i za parade. A i zlu ne trebalo”.

 

Agencije