Početna Biznis Tuzlanski aerodrom spreman za milion putnika

Tuzlanski aerodrom spreman za milion putnika

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako ne u potpunosti rekonstruisan, novi putnički terminal Međunarodnog aerodroma Tuzla već je u funkciji i spreman da u toku jedne kalendarske godine opsluži i do milion putnika. Grubi građevinski radovi su završeni, a do kraja juna bi trebali biti završeni i svi radovi na enterijeru.

Da novi putnički terminal proradi u punom kapacitetu, nedostaju još pokretne trake za prtljag i vage. Kako je kazao direktor Aerodroma Rifet Karasalihović, ova prilično skupa investicija trebala bi biti završena do kraja augusta.

– Sad nam ostaje još problem pokretnih traka i vaga na čekiranju putnika. To je malo ozbiljnija investicija, ali trebali bismo je završiti do kraja augusta. Krajem ovog mjeseca izvođače uvodimo u radove na izgradnji atrija, koje ovaj Aerodrom dosad nije imao. Finansijska konstrukcija je u potpunosti zatvorena, završene su sve tenderske procedure i više nema razloga da se kasni – kazao je Karasalihović za Oslobođenje.

Cijeli projekat proširenja i rekonstrukcije Aerodroma iznosio je 6,8 miliona KM, a putnički terminal se sad prostire na 2.800 kvadratnih metara, ne računajući i dodatnih 900 kvadrata koliko će zauzimati novi atrij.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U njemu će biti smještene turističke agencije, suvenirnice i rent a car, što će dodatno rasteretiti putnički terminal, te će putnici imati više mjesta za komforniji boravak na Aerodromu.

Kada sve bude finalizirano, Tuzlanski aerodrom će moći opslužiti između 800 hiljada i milion putnika u toku jedne godine, dok će u toku sata moći primiti dva aviona Airbus 320, koji su stacionirani na aerodromu. To znači da će u jednom satu kroz Aerodrom moći proći 180 putnika u dolasku i 180 u odlasku.

Novi kapacitet već je otvorio mogućnost stacioniranja i trećeg aviona na aerodromu, o čemu će se sa strateškim partnerom WizzAir u pregovore ući već naredne godine.

– U fazi smo pregovora sa WizzAirom da u toku naredne godine stacionira još jedan avion, kako bismo otvorili još tri do četiri nove destinacije. Što se tiče same infrastrukture koju naš partner traži da uspostavimo, mi kontinuirano radimo na tome. Imamo dvije platforme, a kada bi se stacionirala tri aviona, to je opseg saobraćaja preko 60 rotacija u toku sedmice. Ostaje nam samo da i njih ubijedimo da to možemo izvesti – dodao je Karasalihović.

Iako je kapacitet Aerodroma veći nego prošle godine, Aerodrom je u prva tri mjeseca ove godine imao manji broj putnika nego u istom periodu prošle godine. Ovo se desilo zbog toga što je WizzAir ukinuo četiri destinacije.

– U prva tri mjeseca je prevezeno oko 103 hiljade putnika, što je smanjenje od oko 14 posto. To se desilo zato što je kompanija Wizz Air u zimskoj sezoni ukinula letove na četiri destinacije. Ali te smo destinacije vratili od 1. aprila, tako da se nadamo da ćemo ispuniti ovogodišnji plan broja putnika – kazao je Karasalihović.

Prilazna svjetla

Još jedan veliki projekat i investicija na aerodromu i dalje čeka svoju finalizaciju. Radi se o prilaznim svjetlima, koja se na ovom aerodromu rade posljednjih nekoliko godina. Iako su, kako nam je Karasalihović rekao, pristupna svjetla spremna, tek treba instalirati preostalih 180 dužnih metara svjetala.

– Taj je projakt završen u cijelosti, odnosno u dužini 720 metara, koliko je bilo i potrebno u početku. Međutim, dodatnih 180 metara nije postavljeno, ali to nikada nije ni bio uslov od BHANSA. Ali sad smo krenuli i u to, i nedostajat će nam oko 220 hiljada KM. Na tom području se nalazi velika šuma, koju smo u toku ove godine planirali otkupiti, kako bismo postavili tih posljednjih nekoliko stubova. Ali to što nemamo tih dodatnih svjetala, ništa ne smeta, jer kad je rađena kalibracija i kontrola postojećih svjetala, zadovoljene su sve potrebe i bez tih 180 metara. Zbog toga to nismo smatrali prioritetom, ali ćemo i to završiti u ovoj godini – dodao je Karasalihović.

ASHA prodaja vozila