Početna Biznis Tuzla dobija Crystalico – projekat vrijedan 511 miliona eura

Tuzla dobija Crystalico – projekat vrijedan 511 miliona eura

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predviđeno je da će radovi na velikom stambeno-poslovnom kompleksu Crystalico trajati oko pet godina.

Proteklih nekoliko godina ekspanzija gradnje prisutna je na području Tuzle. Grad se ravnomjerno razvija u svim dijelovima, a zahvaljujući izradi Prostornog plana jasno su definirane lokacije predviđene za gradnju.

Prema Prostornom planu Tuzle za razdoblje od 2010. do 2030. godine počela je realizacija brojnih projekata, a neki su već završeni. Jedan od značajnijih je Regulacijski plan zone budućeg razvoja područje Irac-jug, u Tuzli poznatog kao Ljevaonica.

“Riječ je o zemljištu koje najvećim dijelom pripada jednom investitoru koji želi proizvodnju čelika izmjesti na drugu lokaciju. Na tom dijelu predviđena je izgradnja suvremene poslovno-stambene zone, što je jedan od najznačajnijih projekata i nadamo se da će se s realizacijom početi sljedeće godine”, kaže za Klix.ba Selma Imamović, direktorica Zavoda za urbanizam Tuzle.

Kakve su potrebe tržišta?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na mjestu Ljevaonice trebao bi nastati kompleks Crystalico, proglašen najvećom poslijeratnom investicijom u Tuzli, koji će sadržavati stambeno-poslovne prostore, restorane, salone, dječja igrališta, kao i uređene prometnice s kružnim tokovima. Predviđeno je da radovi traju oko pet godina, a vrijednost investicije je milijardu KM (oko 511 mil. eura).

Izmjena Regulacijskog plana obavljena je i u istočnom dijelu grada, na lokaciji u Tuzli poznatoj građanima kao Pecara jedan i Pecara dva.

Planiraju i viseći tramvaj

Prema riječima Selme Imamović, tu će se graditi dva stambeno-poslovna bloka, a prvi radovi očekuju se početkom godine.

Uz brojne druge projekte u Tuzli pažnju izazviva i projekt visećeg tramvaja. Gradsko vijeće Tuzle usvojilo je 31. listopada program kapitalnih investicija Grada Tuzle za razdoblje 2019-2023. godine.

2959979 1300 scaled - Tuzla dobija Crystalico - projekat vrijedan 511 miliona eura

Jedan od projekata u tom dokumentu je i izgradnja visećeg tramvaja iznad rijeke Jale.

Riječ o ideji staroj više od deset godina. Viseći tramvaj, vrijedan 150 mil. KM, u Tuzli je predstavljen prošle godine u sklopu kataloga projekata iz javno-privatnog partnerstva, kojeg je priredilo Ministarstvo privrede Tuzlanskog kantona uz podršku USAID-a.

cera - Tuzla dobija Crystalico - projekat vrijedan 511 miliona eura