Početna Prijedorski region Tužilaštvo istražuje muškarca iz Sanskog Mosta nakon prijave da je ubio psa

Tužilaštvo istražuje muškarca iz Sanskog Mosta nakon prijave da je ubio psa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Policijska uprava Sanski Most podnijela je nadležnom kantonalnom tužiocu izvještaj o počinjenom krivičnom djelu ubistva psa Minea Malionis, rase belgijski ovčar, koji je bio vlasništv norveške organizacije “Stott gatehnder i Bosnia- Fredrikstad”.
Kako Klix.ba saznaje za ubistvo psa osumnjičen je Mehmed Delkić iz Sanskog Mosta.

U Sanskom Mostu 9. januara, na imanju ove organizacije koja se bavi zaštitom neudomljenih napuštenih životinja ustrijeljen je pas Minea Malionis. Ubijenog psa pronašli su i slučaj prijavili policiji članovi Udruženja “Spas za pse” koja u ime organzacije “Stott gatehunder i Bosnia-Fredrikstad” vodi svakodnevnu brigu o napuštenim psima.

Pas je upucan iz puške sačmarice, a sumnja se da je hitac došao iz smjera imanja komšije Mehmeda Delkića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema navodima iz norveške organizacije, registrirane u Ministarstvu pravde BiH, Delkić je vršio mobing nad članovima Udruženja “Spas za pse” i prijetio im.

Delkić je priveden i oduzeta su mu oružja pronađena u kući, te mu je urađena parafinska rukavica. Prema informacijama iz dobro upućenog izvora nalazi parafinske rukavice ukazali su da je Delkić pucao na belgijskog ovčara i usmrtio ga, zbog čega je podnese izvještaj o počinjenom krivičnom djelu.

“Mineu ne mozemo vratiti nazad, ali možemo istrajati u tjeranju pravde za neudomljene životinje. Minea nikom nije smetala. Bila je sklonjena sa ulice, čipovana, vakcinisana, sterilizovana, puna života i bila je na ograđenom imanju, koje se nalazi u šumi, odvojeno od grada. Sad kad se ustanovilo da je osumnjičeni i počinitelj, i da je podnijeta krivična prijava, nadamo se zatvorskoj kazni za počinitelja ovog djela”, izjavila je Sanda Hagen, predsjednica norveške organizacije “Støtt gatehunder i Bosnia – Fredrikstad”.

Ubistvo i mučenje životinja je krivično djelo po članu 318. KZ FBiH. Kazne su novčane ili zatvorske od šest mjeseci do godinu dana, ovisno o slučaju.

U Poglavlju IV Usmrćivanje životinja Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja BiH, u članovima 13. 14. i 15 navode se načini na koje se smije i može usmrtiti ili eutanizirati životinja.

U stavu 3. člana 15 ovog Zakona piše:

“Usmrćivanje životinja koje je u suprotnosti s ovim članom smatrat će se mučenjem životinja i bit će naređene mjere iz čl. 41. i 42. ovog zakona “. Radi se o kaznenim mjerama u vidu prekršajnih kazni koje se kreću za pravna i fizička lica od 200 KM do 200.000 KM.

ASHA prodaja vozila