Nakon što je u naselju Vraca u Istočnom Sarajevu obnovljena ploča s imenom osuđenog ratnog zločinca, nekadašnjeg komandanta Vojske RS Ratka Mladića, što predstavlja kršenje Krivičnog zakona BiH po osnovu dopuna koje je nametnuo visoki predstavnik iz Tužilaštva BiH su na upit agencije Patria kazali da imaju prijavu povodom ovog slučaja i da na njoj rade.

“Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je u odnosu na ploču u sarajevskom naselju Vraca, zaprimilo 9. marta prijavu koja se odnosi na događaj ponovnog postavljanja na navedenom lokalitetu. Također, Tužilaštvo BiH zajedno sa partnerskim institucijama i agencijama, prati dešavanja u javnosti i medijima koja se mogu dovesti u vezu sa krivičnim djelima iz nadležnosti Tužilaštva BiH”, navodi se u odgovoru.

Međutim, iz Tužilaštva BiH nisu nam odgovorili da li će po službenoj dužnosti pokrenuti predmet kršenja Krivičnog zakona, jer član 1 Inzkove odluke u stavu 6 jasno kaže da će onaj ko dodijeli priznanje, nagradu, spomenicu, bilo kakav podsjetnik ili bilo kakvu privilegiju ili slično osobi osuđenoj pravomoćnom presudom za genocid, zločin protiv čovječnosti ili ratni zločin, ili imenuje javni objekt kao što je ulica, trg, park, most, institucija, ustanova, općina ili grad, naselje i naseljeno mjesto, ili slično… biti kažnjen kaznom zatvora od najmanje tri godine”.

Iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine nisu odgovorili ni na pitanje koliko su pokrenuli procesa zbog negiranja genocida u skladu s dopunjenim KZ BiH, ali su naveli da imaju desetine prijava po ovom pitanju i da su one u radu.

“Nakon stupanja na snagu izmjena KZ BiH, od strane visokog predstavnika, u ljeto prošle godine, Tužilaštvo BiH zaprimilo je nekoliko desetina prijava građana, pojedinaca, udruženja i sl. koje se odnose na navode o kršenju zakona u navedenom segmentu. Svi predmeti su u radu”, navode iz Tužilaštva BiH za agenciju Patria.

Odgovor nismo dobili ni na pitanje ima li podignutih optužnica za slučajeve negiranja genocida, s obzirom da je od Inzkove odluke o dopuni Krivičnog zakona prošlo više od osam mjeseci.