Početna BiH Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu za poreznu utaju u iznosu od 308.000 KM

Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu za poreznu utaju u iznosu od 308.000 KM

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Optuženi, fizička i pravna osoba, preduzeće sa područja Gračanice, terete se da su u periodu od 2014. do 2018. godine, utajili porez u ukupnom iznosu od oko 308.000 KM, te na taj način nanijeli štetu budžetu Bosne i Hercegovine.

Tužitelj iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužilaštvu Bosne i Hercegovine, podigao je optužnicu protiv Hodžić Aldina, rođenog 1982. godine u Gračanici i protiv pravne osobe “OXIS OIL” d.o.o. za proizvodnju, trgovinu i transport Gračanica, čiji je direktor bez ograničenja, u periodu za koji se odnosi optužnica, bio Hodžić Aldin.

Optuženi Aldin Hodžić se tereti da je, u periodu od 2014. do 2018. godine, poslujući putem navedenog poduzeća u prometu nafte i naftnih derivata, ostvario oporezivi prihod od oko 1,4 miliona KM, koji nije prijavio za obračun PDV-a u skladu sa zakonskim odredbama poreznog zakonodavstva BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na taj način, izvršena je utaja poreznih davanja za PDV u ukupnom iznosu od 239.036,00 KM, za koji iznos je oštećen budžet Bosne i Hercegovine.

Nadalje, optuženi se terti da je sredinom 2015. godine, putem navedenog poduzeća, ostvario promet od 409 605, 00 KM, za koji nije obračunao niti uplatio iznos PDV od 69.605,00 KM, za koji je oštetio budžet BiH.

On je kao direktor bez ograničenja ovlaštenja u pravnoj osobi “OXIS OIL” d.o.o. Gračanica, djelujući u ime, za račun i u korist navedene pravne osobe nepružajući zahtjevane podatke, odnosno pružajući lažne podatke o stečenim oporezivim prihodima i drugim činjenicama od uticaja na utvrđivanje iznosa poreznih obveza, izbjegao plaćanje poreza na dodanu vrijednost (PDV) u iznosu većem od 200.000 KM, dok je pravno lice “OXIS OIL” d.o.o. raspolagalo na taj način protupravno ostvarenom imenovinskom koristi.

Hodžić se tereti da je počinio produženo kazneno djelo porezne utaje ili prijevare iz članka 210. stavak 4. u svezi sa stavkom 1. Kaznenog zakona BiH, dok se optužena pravna osoba “OXIS OIL” d.o.o. Gračanica tereti se za kazneno djelo porezne utaje ili prijevare iz članka 210. stavak 4. u svezi sa stavkom 1. u vezi sa člankom 124. Kaznenog zakona BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.