Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je formiralo predmet koji se odnosi na odluku Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) o formiranju entitetske agencije za lijekove i medicinska sredstva.

Iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine su za Klix.ba potvrdili da su od NSRS tražili dostavljanje, kako su naveli, određenih informacija u predmetu u kojem postupaju. Istakli su da ne mogu objaviti više detalja.Televizija BN je ranije danas objavila da tužilaštvo ovaj čin tretira kao rušenje ustavnog poretka Bosne i Hercegovine te da je od rukovodstva zakonodavne institucije ovog entiteta već zatražilo i listing glasanja o ovoj odluci.

Međutim, u NSRS su naglasili da su odgovorili na zahtjev Tužilaštva Bosne i Hercegovine, ali da im listing glasanja nije tražen, prenosi SRNA.

NSRS je sredinom oktobra ove godine odlučio da se formira entitetska agencija, odnosno da se onemogući djelovanje državne agencije čije je sjedište u Banjoj Luci. Za ovu odluku glasale su vladajuće stranke predvođene SNSD-om. Opozicija nije podržala ovu odluku.

Time je napravljen prvi korak u prijenosu nadležnosti s državne vlasti na entitetsku vlast, a što je najavio član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik. Osim toga, najavio je da će biti formirani entitetska uprava za indirektno oporezivanje i entitetska vojska.

U međuvremenu je veliki broj onih koji su upozoravali da je riječ o neustavnim aktivnostima te da zbog toga tužilaštvo mora reagovati.

Ipak, za petak, 10. decembar, je zakazana sjednica NSRS na kojoj će biti razmatran nastavak prijenosa nadležnosti na entitetsku vlast.

klix.ba