Početna Vijesti Tužilaštvo BiH formiralo predmet protiv Milorada Dodika

Tužilaštvo BiH formiralo predmet protiv Milorada Dodika

Posljednja prijava protiv člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine i iz reda srpskog naroda i predsjednika Saveza nezavisnih socijaldemokrata stigla je u ponedjeljak.

Zbog sve učestalijih prijetnji ustavnom poretku Bosne i Hercegovine protiv Milorada Dodika, člana bh. Predsjedništva iz reda srpskog naroda i predsjednika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), podnesen je niz prijava Tužilaštvu Bosne i Hercegovine.

Posljednja je primljena u ponedjeljak, 18. oktobra, saopćilo je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine.

“Sasvim je razumljiv interes javnosti za podnesene prijave protiv člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika koje su pristigle u posljednje vrijeme. Posljednja dana 18. oktobra 2021. godine. Radi blagovremene spoznaje, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine obavještava javnost da je već po primitku prve prijave formiran predmet i zadužen tužilac, a ostale prijave su također u radu“, saopćeno je iz Tužilaštva, prenosi Anadolija.

Prije dva dana je tužilac Džermin Pašić potvrdio je da službenom korespondencijom zatražio formiranje predmeta protiv Dodika, zbog prijetnji teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine i najvišim državnim institucijama.

Njegovu inicijativu podržali su i tužiocu Izet Odobašić, Elvira Stanojlović i Saša Sarajlić.

Propisane kazne do deset godina zatvora

Pašić je naveo da, prema utvrđenoj proceduri, on sam ne može formirati predmet protiv Dodika, ali da to trebaju učiniti nadležni tužioci.

Dodik je u nizu istupa ranije ove sedmice najavio da će poduzeti korake koji bi vodili ukidanju Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, a njihovim pripadnicima zaprijetio je progonom sa teritorija bh. entiteta Republika Srpska.

Najavio je i formiranje nove vojske RS-a, što bi, prema Krivičnom zakonu Bosne i Hercegovine, predstavljalo uspostavu paravojnih jedinica, za što je propisana kazna od najmanje pet godina zatvora.

Za napad na ustavni poredak koji bi za posljedicu imao nasilje i razaranje u Bosni i Hercegovini se može dobiti kazna od najmanje deset godina zatvora.