Banje, planine i ostala mjesta u Republici Srpskoj ponovo su nezaobilazne destinacije za odmor i uživanje posjetiocima iz regiona i Evrope, a to potvrđuje i podatak da je u prvom kvartalu ove godine od boravišne takse prikupljeno 425.483 marke, što je za 36 odsto više u odnosu na isti period lani.

– Kao i prethodne godine najveću posjetu, osim domaćih turista, ostvarili su gosti iz Srbije, Hrvatske, Slovenije i Crne Gore, dok se od ostalih evropskih zemalja izdvajaju posjetioci iz Njemačke, Austrije, Italije i Turske – naveli su u Turističkoj organizaciji RS.

Najveći broj noćenja, kažu, domaći gosti ostvarili su u banjama, dok na turističkoj mapi stranaca prednjače domaće planine.

Iako su još daleko od rekorda zabilježenog 2019. godine, većim brojem posjetilaca mogu se pohvaliti i u Zdravstveno-turističkom centru “Banja Vrućica” u Tesliću, gdje kažu da se u ovoj u odnosu na proteklu godinu promijenila struktura gostiju.

– Protekle dvije godine prednjačili su domaći posjetioci koji su koristeći turističke vaučere provodili vikende i odmore kod nas. Međutim, sada se polako vraćaju gosti iz Slovenije i Hrvatske koji su boravili kod nas prije pandemije. Oko 40 odsto gostiju koji su dolazili prije pandemije vratilo se u “Vrućicu” – istakao je izvršni direktor za operacije i marketing u ZTC “Banja Vrućica” Aleksandar Radošević.

Na rezultate su ponosni i u Olimpijskom centru “Jahorina” koji je u svoj kalendar, kako kažu, upisao istorijsku zimsku sezonu. Na njihovoj zvaničnoj stranici navedeno je da su 29. aprila zabilježili 150. dan skijanja i rekordnih pet mjeseci uspješne zimske sezone.

Ako se po jutru dan prepoznaje, kažu na mediteranu Srpske, ljetnja turistička sezona biće veoma uspješna, jer je proljeće u grad na Trebišnjici dovelo brojne goste iz regiona, Zapadne Evrope i Skandinavije.

– U Trebinju sve vrvi od posjetilaca. Nema jezika koji se ne čuje na našim ulicama. Godina je počela baš kao i 2019. koja je u turističkom smislu kod nas bila rekordna. Očekujemo odličnu posjećenost i tokom ljeta – istakla je direktorka trebinjske Turističke organizacije Mirjana Putica.

Vaučeri

Aleksandar Radošević je rekao da se turistički sektor u Srpskoj i dalje nada da će uskoro ponovo početi primjena turističkih vaučera na domaćim destinacijama.

– Vaučeri bi u velikoj mjeri doprinijeli oporavku turističko-ugostiteljskog sektora. Već su se pokazali kao ispravan potez i nadam se da će uskoro ponovo biti dostupni – rekao je Radošević.