Početna Svijet TURISTI OTKAZUJU ODMOR ZBOG MJERA Radije ostaju kod kuće nego što pristaju...

TURISTI OTKAZUJU ODMOR ZBOG MJERA Radije ostaju kod kuće nego što pristaju da se testiraju

Najmanje pola njemačkih, britanskih i francuskih turista prije bi otkazalo putovanje nego da moraju u samoizolaciju po povratku u zemlju, da se testiraju na odredištu ili nose masku na otvorenom, pokazuje istraživanje objavljeno u ponedjeljak.

Istraživanje je sprovela firma za istraživanje javnog mnjenja YouGov u periodu od 13. do 23. jula. Podaci istraživanja pokazuju da bi dvije trećine Njemaca, koji uobičajeno putuju van zemlje za vrijeme godišnjih odmora, otkazalo putovanje ako je potrebno uraditi test na covid-19 po dolasku na odredište, prenosi Seebiz.

Njemačka je ove nedjelje nametnula obavezno testiranje na korona virus za putnike iz 130 zemalja.

Pola ispitanih Francuza, koji inače ljetuju van zemlje, reklo je da bi prije otkazalo putovanje, nego se testirali na korona virus. Isti bi udio otkazao putovanje ako je potrebno na odmoru nositi masku na otvorenom.

Francuska je uvela testiranje po dolasku u zemlju za putnike iz 12 zemalja prošlu subotu.

Više od dve trećine ispitanika iz drugih zemalja – Danske, Švedske, Nemačke i Velike Britanije – navodi da ne bi tolerisali obavezno nošenje maski na otvorenom. Nošenje maski na otvorenom uvedeno je širom Španije tokom jula. Portugalsko ostrvo Madeira takođe je, za vikend, nametnulo obavezu nošenja maske.

Čak i obaveza nošenja maske u zatvorenom prostoru odvratila bi dvije trećine Danaca i Šveđana od putovanja, pokazuje istraživanje, dok bi u tom slučaju od putovanja odustalo nešto više od 40 posto Britanaca i pola Njemaca. Švedska nije nametnula obavezno nošenje maski.

Obaveza samoizolacije po povratku još je nepopularnija te više od 80 odsto Danaca, Šveđana i Njemaca navodi da bi otkazalo putovanje u tom slučaju.

Sedamdeset odsto Britanaca, koji moraju u dvonedeljni karantin po povratku iz više zemalja, uključujući Španiju i Portugal, otkazalo bi svoje putovanje ako je potrebno ići u samoizolaciju, kao i 65 odsto Francuza, prenosi Blic.

ASHA prodaja vozila