Početna Svijet Trump produžio važenje povišenog stepena upozorenja za BiH i Balkan

Trump produžio važenje povišenog stepena upozorenja za BiH i Balkan

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U odluci koju je saopćila Bijela Kuća navodi se da se prijetnja koja nije otklonjena ogleda i u opstrukciji implementacije Dejtonskog sporazuma u Bosni i Hercegovini.

“Prijetnja se ogleda u postupcima osoba koje su uključene, pomažu, finansiraju ili podržavaju ekstremističko nasilje u Sjevernoj Makedoniji i drugim državama Zapadnog Balkana, kao i opstrukcije Rezolucije UN 1244 na Kosovu, a koja nije otklonjena”, navedeno je u odluci koju je potpisao Trump.

Trump je obavijestio Kongres SAD-a da prijetnja zbog koje je takav stepen upozorenja uveden i dalje postoji.

Također, u odluci upućenoj Kongresu SAD-a navodi se i da su “činovi ekstremističkog nasilja i opstrukcije, navedeni u izvršnoj uredbi (iz 2001. godine) neprijateljski prema američkim interesima” i da i dalje predstavljaju neuobičajenu i veliku prijetnju nacionalnoj sigurnosti i vanjskoj politici SAD-a”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Zbog toga sam odlučio da je neophodno da stepen povišenog upozorenja u vezi sa Zapadnim Balkanom ostane na snazi i poslije 26. juna 2019. godine”, naveo je Trump.

Izvršnu uredbu o povišenom stepenu upozorenja u vezi sa Zapadnim Balkanom prvi je potpisao George W. Bush 26. juna 2001. godine. Ona je dopunjena 2003. godine kako bi obuhvatila dodatne korake u vezi s opstrukcijom primjene Ohridskog sporazuma u tadašnjoj Makedoniji.

Dental Studio Prijedor