Bivši američki predsjednik Donald Trump je objavio da su ulagači obećali milijardu dolara za njegov novi poslovni poduhvat – platformu društvenih mreža, prije planiranog izlaska na berzu.

Trump Media & Technology Group radi na pokretanju aplikacije za društvene mreže pod nazivom Truth Social početkom sljedeće godine.

Trumpu i dalje zabranjeno otvranje nalog na Twitteru i Facebooku nakon napada na američki Kapitol u januaru, odnosno jer je procijenjeno da je on podstrekivao nasilne demonstrante.

– Jedna milijarda dolara šalje važnu poruku Big Techu da se cenzura i politička diskriminacija moraju okončati. Kako se naš bilans širi, Trump Media & Technology Group će biti u jačoj poziciji da se bori protiv tiranije Big Techa – rekao je.

Trump je najavio planove za pokretanje Truth Sociala ranije ove godine, rekavši da će omogućiti razgovor “bez diskriminacije na temelju političke ideologije”.

Trump Media & Technology Group udružila se s firmom Digital World Acquisition u tom pothvatu.

U subotu su rekli da su osigurali milijardu dolara od “raznolike grupe institucionalnih ulagača” ne otkrivajući ko su. Prema izvještajima, nova kompanija društvenih medija sada je procijenjena na gotovo 4 milijarde dolara.

To naglašava sposobnost bivšeg američkog predsjednika da privuče snažnu finansijsku podršku uprkos kontroverzi koje se vežu za njega.

biznisinfo