Početna Video Trotoar proizvodi struju od koraka prolaznika

Trotoar proizvodi struju od koraka prolaznika

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ko bi rekao da će se elektrane budućnosti kriti u našim đonovima? No, po svemu sudeći, naučnici su pronašli još jedan razlog zbog kojeg bi trebalo više vremena da provodimo u šetnji, piše portal Gradnja.

Sistem Pavegen je ime nove vrste trotoara koji proizvodi električnu energiju od koraka prolaznika. Iza ovog inovativnog proizvoda stoji istoimeni startup iz Londona.

Izum se sastoji od trouglastih kompozitnih pločica oslonjenih na elektromagnetne generatore.

Dok pješaci hodaju po pločicama, oni svojom težinom pritiskaju generatore i tako stvaraju male količine energije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što više stotina ljudi tokom jednog dana prošeta ovim trotoarom tokom jednog dana, moguće je prikupiti dovoljnu količinu energije da bi se napajala ulična rasvjeta tokom noći.

U brojkama gledano, svaki korak na Pavegen stazi generiše 2 do 4 džula struje, ili do 7 vati električne energije za vrijeme trajanja jednog koraka.

Zanimljivo je da sistem šalje i Bluetooth signale koji se povezuju sa pametnim telefonima kako bi pješaci dobili obavještenja o tome koliko su energije generisali tokom svoje kratke šetnje.

Pavegen sistem već je dobio priličan broj investicija i uključen u je u grandiozni projekat novog održivog aerodroma u Abu Dabiju, gdje će po njemu hodati oko 8.000 posjetilaca dnevno, prenio je Investitor.me.

 

ASHA prodaja vozila