Početna Vijesti Tropski ciklon uništio sve pred sobom, ubio 1.000 ljudi, a iza njega...

Tropski ciklon uništio sve pred sobom, ubio 1.000 ljudi, a iza njega su ostale samo ruševine

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što je tropski ciklon tokom vikenda pogodio Mozambik i Zimbabve, prema procjenama vlasti Mozambika u ovoj zemlji umrlo više od 1.000 ljudi.

Iako je trenutno zvaničan bilans žrtava 84 u Mozambiku, predsjednik Filipe Njusi je za Radio Mozambik rekao da vjeruje da će biti više od 1.000 mrtvih usljed ciklona Idai.

Ovo je najgora oluja koja je pogodila Mozambik u posljednjih deset godina, sa vjetrovima koji su duvali više od 200 kilometara na sat. Dvije rijeke centralnog Mozambika, Pungve i Buzi, prelile su se preko obale usljed velikih padavina. Iako je oluja oslabila nakon što je protutnjala regionom, teške padavine i dalje zasipaju Mozambik i istočni Zimbabve. Oluja je presjekla kabl koji povezuje Mozambik i Južnu Afriku, usljed čega je prekinuto napajanje strujom u najindustrijalizovanoj ekonomiji kontinenta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Ima mnogo štete i još ne možemo da izračunamo koliko nam treba sredstava za obnovu. Mnoge kuće su ostale bez krova – rekao je Alberto Mondlan, guverner olujom najgore pogođene provincije u Mozambiku Sofala.

Iz Ujedinjenih nacija su procijenili da je oluja pogodila 1,5 miliona ljudi.

(Blic)

ASHA prodaja vozila