fbpx

Trojica naoružanih kriminalaca iz BiH pod istragom u Zagrebu

Bezbjednosne agencije detaljno provjeravaju informacije o kriminalnim aktivnostima trojice državljana BiH koji su prekjuče uhapšeni u Zagrebu i kod kojih je pronađena municija i naoružanja, saznaje „EuroBlic“.

Nakon anonimne dojave građana da se u automobilu „mercedes“ nalaze naoružane osobe, policija je u Zagrebu u ponedjeljak ujutro uhapsila Pericu Sučića (48) i Danijela Matuka (33) obojicu iz Novog Travnika i Iliju Franjića (28) iz Rame, sva trojica državljani BiH.

– Dobili smo informaciju o hapšenju naših državljana i u toku su provjere kako bi se utvrdili tačni razlozi njihovog odlaska i boravka u Zagrebu. Prema trenutnim informacijama uhapšeni nisu poznati kao izvršioci teških krivičnih djela – objasnio je izvor iz MUP Srednjobosanskog kantona gde osumnjičeni imaju prijavljena mjesta prebivališta.

Tokom pretresa automobila „mercedes“ sa bh. registarskim tablicama policija je zaplijenila okvir pun municije i automatski pištolj „škorpion“.

Trojac je sproveden na kriminalističku obradu, a tokom saslušanja njihove izjave o razlogu dolaska u Zagreb bile su u suprotnosti.

– Danijel Matuka je ispričao da je u Zagreb došao kako bi jednom rođaku pomogao oko građevinskih poslova, priznavši da je „škorpion“ njegov, te da mu je slučajno ostao u autu. Ispričao je da je oružje dobio od oca koji je bio u ratu, te kako je u BiH normalno da ljudi imaju oružje – ispričao je izvor iz istrage.

Osumnjičeni Perica Sučić je inspektorima ispričao kako je u Zagreb došao da bi pravio društvo Matuki koji mu je rekao da je u Zagrebu kako bi naplatio dug od čovjeka čije ime nije naveo.

Treći osumnjičeni je tokom kriminalističke obrade istražiocima ispričao da je u Hrvatsku došao sedmicu dana prije hapšenja, kako bi odslužio kaznu dobrovoljnog rada po presudi Opštinskog suda u Dubrovniku, a zbog nanošenja teških tjelesnih povreda državljaninu Hrvatske.

Dok su osumnjičeni državljani BiH bili na kriminalističkoj obradi u Policijskoj upravi Zagreb, tim istražilaca došao je do informacija o tačnom vremenu ulaska trojice državljana BiH u Hrvatsku, te adrese na kojoj su bili prijavljeni.

– Sučić, Matuka i Franjić prešli su granicu BiH i Hrvatske u nedjelju, odnosno dan prije hapšenja. Odsjeli su u jednom hostelu u zagrebačkom naselju Dubrave i prijavili su se pod lažnim imenima- naveo je izvor iz istrage.

Istražioci su pretresli sobe osumnjičenih u hostelu, ali tokom pretresa nisu pronađeni materijalni dokazi, odnosno oružje ili slično.

Jednomjesečni pritvor

Osumnjičeni su uz izvještaj sprovedeni u Županijski sud u Zagrebu, a nakon saslušanja istražni sudija je odlučio da im odredi jednomjesečni pritvor pa je trojac iz BiH prebačen u pritvorsku jedinicu zatvora u Remetincu.

– Pritvor je određen zbog opasnosti od bjekstva, obzirom da osumnjičeni imaju državljanstvo BiH, te opasnosti od ponavljanja krivičnog djela, obzirom da je osumnjičeni povratnik u izvršenju krivičnog djela- navodi se u odluci istražnog suda.

ATV

Dental Studio Prijedor
ASHA prodaja vozila