Poljakinja Ewa Ilnička koja 18 godina živi u Banjaluci, našla se u beizlaznoj situaciji, zbog trogodišnje kćerke, koja kao državljanka Poljske nema JMBG, te samim tim nema pravo na potpuno liječenje u RS, pogotovo što dijete ima urođenu invalidnost.

Borba traje nekoliko godina

Naime, njena mlađa kćerka nema državljanstvo BiH, jer i njen otac, koji je, takođe, stranac, ima privremeni boravak u BiH. Ne bi i njen privremeni boravak bio problem, da ona ima bilo kakav ID i JMBG. Suština je problem sa dobivanjem potvrde boravišta, takođe upisa u državne ustanove (vrtić, škola), rodni list je takođe bez JMBG, kaže Ewa.

Tek od pete- šta do tad?

“Taj se broj, po Zakonu o strancima, dobija tek nakon pune pete godine privremenog boravka u BiH. Pri tome, nekoliko dana kašnjenja sa podnošenjem dokumentacije poništava se dosadašnji boravak i postupak kreće iz početka”.

Tražila pomoć, ali bezuspješno

Pomoć je Ewa tražila na više strana, od Ministarstva bezbjednosti i Ministarstva civilnih poslova do Odjeljenja za strance u Banjaluci, međutim, bezuspješno. Prije par dana obratila se i gradonačelniku Banjaluke sa molbom za pomoć kod pronalaska rješenja za njeno dijete. Ali i tu je naišla na negativan odgovor.

“Gradonačelniku sam se obratila sa molbom za pomoć kod rješenja problema- privremeni ID ili bilo kakvo drugo rješenje, a od njega, kao od većine institucija, dobila sam jedino informaciju- nismo nadležni”.

Oba roditelja moraju imati stalni boravak u BiH

Iz Gradske uprave su naveli da za maloljetnu djecu zahtjev za određivanje JMBG za strance može biti proslijeđen Ministarstvu za civilne poslove u Sarajevu, tek kad oba roditelja budu u kategoriji strancima odobrenog stalnog boravka u BiH.

“Obzirom da, u Vašem slučaju, otac djeteta, još uvijek, ima privremeni boravak, nisu se, u smislu zakonskih propisa, stekli uslovi da maloljetnom djetetu može biti određen JMBG za strance”, stoji u odgovoru koji je Ewa dobila od Gradske uprave.

Ovdje nismo dobrodošli

Ewa kaže da njena kćerka bez obzira što je državljanka Poljske, živi ovdje, rođena je ovdje, te uči srpski jezik.

“Mi ovdje po svemu sudeći nismo dobrodošli. Zar trebam dijete liječiti u Poljskoj, a da živim ovdje? Godinama sam građanka Banjaluke, moj muž radi u poljskoj firmi ovdje- to je nova investicija u RS, međutim, sve teže i teže je biti stranac ovdje- zapravo zbog represivne politike prema strancima”.

Istovremeno svake godine, po zakonu, dužni su podnositi zahtjev za produženje boravka, gdje taksa iznosi 150 KM po osobi, a ovjere i propratna dokumentacija- najmanje dodatnih 50 KM.

“I to ne bi bio problem, da nam taj njihov privremeni boravak daje pravo na prijavu boravka”, kaže Ewa.

Kćerka rođena sa manom sluha

Ewina kćerka je rođena sa manom sluha vanjskog, kao i unutrašnjeg uha, te zahtijeva redovne kontrole audiologa, pedijatra, fizijatra, kao i logopedski tretman.

Dobila samo privremeno zdravstveno osiguranje

Ewa je pisala molbu FZO za bar privremeno osiguranje djeteta zbog kongenitalne mane. Upravo zbog ovakve vrste invalidnost, Fond je uvažio molbu te je njena kćerka dobila osiguranje na godinu dana.

“Zdravstvena knjižica ima broj, koji je u suštini neki njihov broj. Ja sam osigurana ovdje,vjerovatno zato i molba je razmotrena pozitivno. Međutim, dalje liječenje-koje podrazumijeva rekonstrukciju uha i sl. – neće biti moguće – jer nije u pravom smislu u sistemu, zbog nepostojećeg JMBG.

Ewa za kraj kaže da oni dijete svakako većinom vode privatno doktoru, ali ne mogu da zanemare da ono nema nikakav identifikacijski broj, a najveći problem će biti kada dođe vrijeme upisa u školu ili predškolsku državnu ustanovu.