Tekst se nastavlja ispod oglasa

Krajiška ljepotica Kozara za vikend je bila u znaku Međunarodne biciklističke trke „Grand PRIX Prijedor 2023“ koja je okupila preko 150 biciklista iz preko 20 zemalja.

Organizator trke bio je Biciklistički klub „ Kozara -prosajkling „Prijedor, a pokrovitelj Grad Prijedor. Prvo mjesto u ženskoj konkurenciji osvojila je Ukrajinka Yana Belomoina, druga je bila Theresia Schwenk iz Njemačke, a treća Gabrieala Wojtyla iz Poljske. Riječ je trci elit za žene. U istoj trci, u muškoj konkurenciji prvo mjesto osvojio je Wawak Bartolomej iz Poljske,drugi je Filipo Fontana iz Italije, a treći Rok Naglič iz Slovenije. Zadovoljan je i organizator, biciklistički klub „Kozara -prosajkling“ Prijedor. Riječ je o međunarodnoj trci visokog ranga, klase C1 , disciplini kros kantri , olimpik iz kalendara Svjetske biciklističke federacije. „Imamo jedan biciklistički spektakl, nezapamćen čak u biciklizmu u našoj zemlji.Trka je jako bitna iz razloga što svi biciklisti, u svim kategorijama, prikupljaju bodove za svjetsku rang listu . Takođe prikupljaju bodove za narednu Olimpijadu, a i klasa same trke donosi veliki broj bodova“, kaže Goran Garača, predsjednik BK „Kozara“. Na stazi se po riječima Darka Dakića , člana UO ovog biciklističkog kluba, intenzivno radilo punih mjesec dana, a same pripreme potrajale su čak godinu, praktično od završetka posljednje, šeste trke.

„Staza je vrlo zahtijevna i po reakcijama takmičara jedna od boljih koje su vozili . Svake godine je nadograđujemo, imamo te atraktivne elemente, veći dio staze je u šumi .“, kaže on i dodaje da čim se prestane s ovom trkom starta s pripremama za narednu.

Međunarodna biciklistička trka podršku je dobila i od Grada Prijedora. Aleksandar Milješić, v.d. načelnik Odjeljenja za kulturu, međunarodnu saradnju, sport i nevladine organizacije ističe da su Grad Prijedor i Gradska uprava ponosni na ovu manifestaciju i na BK „Kozara-prosajkling“ Prijedor kojem daju punu podršku. „Kako bi smo u budućnosti mogli da budemo dio ove evropske i svjetske porodice koja dolazi na Kozaru. Prezadovoljni smo jer i grad Prijedor ostvaruje beneftite od jedne ovakve manifestacije, jer imamo preko 500 noćenja , preko 150 učesnika iz preko 20 zemalja“, rekao je Milješić.

Nesporno trka na Kozari u kojoj su se biciklisti takmičili u pet diciplina na stazi s visinskom razlikom po krugu od 119 metara, je u rangu evropskih i svjetskih manifestacija. Ima i ogroman turistički značaj jer biciklisti u Prijedoru i na Kozari borave najmanje dva dana. Na Kozari su danas dežurale i ekipe hitne pomoći prijedorskog Doma zdravlja , kao i Gorska služba spasavanja, koje na svu sreću, jer povrijeđenih nije bilo, nisu imali nikakvih intervencija.

Mira Zgonjanin/Kozarski