Početna BiH Trivić: Sačinjen plan upisa u srednje škole

Trivić: Sačinjen plan upisa u srednje škole

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić rekla je da je Ministarstvo na osnovu revizije i standardizacije zanimanja, donesene početkom ove godine, sačinilo plan upisa u srednje škole za oko 9.800 učenika.

Prema njenim riječima, posredstvom aplikacije i internet portala Ministarstva objavljen je i vodič za zanimanja koji će učenicima olakšati izbor željene srednje škole.

– U vodiču se pored svakog zanimanja nalaze i informacije kakva je potreba na tržištu rada za tim pozivom, da bi đaci mogli da izaberu u skladu sa svojim interesovanjima i potrebama tržišta – rekla je Trivićeva novinarima u Banjaluci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ona kaže da je to na neki način i vodilja politike i strateškog razvoja standardizacije i revizije zanimanja, jer su neka od njih nestala, neka dobila novu formu, dok ima i onih koja su se pojavila kao potpuno nova.

Kada je riječ o upisu učenika u srednje škole, Trivićeva je navela da će u skladu sa epidemiološkom situacijom učenicima biti omogućeno da elektronski predaju dokumenta za upis.

– U Republici Srpskoj se očekuje da školska godina bude završena sredinom juna, kao što je i planirano, a ove sedmice biće definisan način vrednovanja i ocjenjivanja praćenja nastave na daljinu osnovaca i srednjoškolaca – rekla je Trivićeva.

Ona je ocijenila da se nastava na daljinu odvija bez poteškoća, te da su otklonjeni svi nedostaci koji su se pojavili na početku ovog procesa.

– Kada je riječ o internet platformi i računarima, đacima su obezbijeđena sva potrebna sredstva, da bi mogli nesmetano pratiti nastavu na daljinu – rekla je Trivićeva.

Trivićeva je rekla i da je Republički pedagoški zavod kontaktirao sve škole i dao im instrukcije o tome kako da djeca sa smetnjama u razvoju budu uključena u nastavni proces.

Srna

ASHA prodaja vozila