Oko ponoći je okončana burna sjednica Predsjedništva PDP-a koju su obilježile uvrede, svađe, rasprave, a padale su i žestoke riječi.

Potpredsjednica ove stranke Jelena Trivić ljutito je napustila sjednicu nakon što nije dobila podršku za kandidaturu za predsjednicu Republike Srpske. Izvori Faktora kažu da je Trivić doslovno histerisala, te da je napuštajući sjednicu poručila da će u političkim vodama nastaviti samostalno djelovanje, a zatražila je i da Draško Stanivuković podnese ostavku u Predsjedništvu PDP-a. Njenim sinoćnjim ponašanjem na sjednici Predsjedništva bili su šokirani predsjednik PDP-a Branislav Borenović i počasni predsjednik ove stranke Mladen Ivanić.

Trivić i Stanivuković nekad su bili nerazdvojni, a prvi put među njima “puklo” je prošle godine kada je odlučivano o kandidatu za gradonačelnika. I tada je, kao i sada, Trivić imala podršku određenih krugova iz međunarodne zajednice, ali se PDP odlučio ipak za Stanivukovića.

Pred izbore, Trivić je u jednom od intervjua kazala kako je Stanivuković obećao javno da će podržati njenu kandidaturu za predsjednicu RS-a, ako on tada bude kandidat za gradonačelnika. Međutim, Trivić je očigledno ponovo izigrana.

Sve je bilo uredu na sinoćnjoj sjednici, kaže naš izvor, dok nije na son stavljeno kako će kandidat PDP-a za predsjednika RS-a biti gradonačelnik Banja Luke Draško Stanivuković jer ima podršku unutar stranke, ali i koalicionih partnera. Stanivukoviću je u lobiranju za kandidaturu izdašno pomagao predsjednik DNS-a Nenad Nešić. Njih dvojica odavno igraju zajedno na političkom terenu i uzajamno se pomažu i podržavaju.

Nešić je već ucijenio koalicione partnere da za sebe želi fotelju premijera Republike Srpske.

U takvoj raspodjeli Mirku Šaroviću i njegovom SDS-u ostalo bi da daju kandidata za člana Predsjedništva BiH. Sam Šarović nije baš voljan kandidirati se jer je svjestan da ne može baš povući potreban broj glasova, te mu je dobro došla najava Nebojše Vukanovića da se će se kandidirati, kojem je nedavno i javno poručio da se pridruži SDS-u i da će biti njihov kandidat za člana Predsjedništva BiH. Međutim, Vukanovića ne bi prihvatilo pola SDS-a, a upitan je i Nešić.

Šaroviću ostaje jedino da za kandidata predloži načelnika Teslića i predsjednika Glavnog odbora SDS-a Milana Milićevića, koji je prihvatljiv i PDP-u i DNS-u.