Početna BiH Tri stvari nikako ne radite: Kako se ponašati u prirodi i šta...

Tri stvari nikako ne radite: Kako se ponašati u prirodi i šta preduzeti ako vas ugrize zmija

Gotovo je nemoguće spriječiti da vas zmija ugrize ukoliko slučajno nagazite ovu životinju, ali ipak postoje mjere predostrožnosti kojih se treba pridržavati i koje mogu znatno umanjiti mogućnost ujeda.

Protiv zmijskog otrova daje se serum antiviperinum, kojeg trenutno nema u zdravstvenim ustanovama u Republici Srpskoj i cijeloj Bosni i Hercegovini, zbog čega građani trebaju posebnu pažnju obratiti kada borave u prirodi.

Iz Instituta za javno zdravstvo RS objavili su preporuke građanima kako da se ponašaju u prirodi kako bi izbjegli neželjene situacije s ovim hladnokrvnim životinjama.

Samoodbrana

Napominju da zmije napadaju čovjeka iz straha i samo ukoliko je nagaze ili isprovociraju, u samoodbrani. Zmije su jako opasne i u sezoni parenja ili dok njeguju mladunce, ali i tada, ako nema naglih pokreta, neće napasti. Ukoliko se zmija nagazi, ona će se instiktivno okrenuti i ujesti za nogu.

Treba zato izbjegavati kretanje kroz visoku travu, šiblje i korov bez prikladne odjeće i obuće (čizme), te boraviti na pokošenim dijelovima, kretati se po pokošenim stazama i utabanim putićima.

Ruke ne stavljati na mjesta koja nisu pregledna, zavlačiti ih u grmove, podizati kamenje, brati šumske plodove i slično. Poseban oprez potreban je pri penjanju po stijenama.

Na našem području živi više vrsta zmija, a među najpoznatijim otrovnicama su poskok, šarka i balkanski šargan. Za razvoj simptoma, napominju epidemiolozi, vrlo je važno mjesto ujeda. Najopasniji ujedi su na glavi ili vratu ili ako je zmija ubrizgala otrov direktno u krvni sud.

Imobilizacija

Kod sumnje na zmiju otrovnicu potrebno je mirovanje, tj. treba izbjegavati i najmanji pokret, a ako je ujed na ruci ili nozi ekstremitete treba imobilisati, tj. fiksirati uz čvrst predmet. Iznad mjesta ugriza ekstremitet treba podvezati srednje jakim pritiskom kako bi se usporila venska cirkulacija u svrhu usporavanja širenja otrova u organizmu. Međutim, važno je da se ne podveže prečvrsto kako se ne bi zaustavila arterijska cirkulacija.

Danas je opšteprihvaćeni stav da se ranica ne zarezuje, otrov se ne isisava, a led se ne stavlja na mjesto ugriza. Neophodan je hitan prevoz ugrižene osobe u najbližu zdravstvenu ustanovu.

U načelu, svaki slučaj ugriza zmije se hospitalizuje, ne razmišljajući suviše je li zmija otrovna ili neotrovna.

Serum

Na osnovu procjene težine kliničke slike daje se serum protiv zmijskog otrova intramuskularno ili intravenski. Serum antiviperinum djelotvoran je protiv poluotrovnih i otrovnih zmija koje se javljaju u Evropi.

– Osobama s alergijskim bolestima ili reakcijama, nakon dobijanja podataka o ličnoj i porodičnoj anamnezi, poželjno je dati serum antiviperinum u bolničkim uslovima, intramuskularno i uz oprez. U svim slučajevima pacijentu se uključuju analgetici, antibiotici, a nakon provjere sprovodi se antitetanusna zaštita. Ostali terapijski tretman se primjenjuje prema težini kliničke slike u bolničkim uslovima – precizirali su iz Instituta.

srpskainfo.com