Početna BiH Trgovački lanac Bingo ponovo povećava plate zaposlenima, radna snaga postaje imperativ

Trgovački lanac Bingo ponovo povećava plate zaposlenima, radna snaga postaje imperativ

Da radna snaga postaje imperativ velikog broja kompanija pokazuju izazovi kroz koje prolazi Bosna i Hercegovina, a najviše kroz iseljavanje stanovništva.

Odlazak građana iz BiH naročito se odražava na segment radne snage pa se nerijetko mogu vidjeti primjeri kako postoji potreba uvoza radnika u određenim oblastima, poput građevinarstva i još nekih.

Kako bi u BiH pružili pristojne uslove za rad i život, sve se češće mogu vidjeti potezi određenih kompanija koje povećavaju plate radnicima. Jedna od tih kompanija je i trgovački gigant Bingo. Kako Klix.ba saznaje, više od 8.500 zaposlenih najvećeg domaćeg trgovačkog lanca u januaru je potpisalo nove ugovore.

Prema našim saznanjima, razlog je povećanje primanja, a prema izjavama zaposlenika, radi se o prosječnom povećanju plate od oko 10%.

Bingo, koji je često na udaru kritika upravo u ovoj oblasti, drugi put u dvije godine povlači poteze s ciljem unapređenja uslova rada trgovaca.

Nakon povećanja plate iz 2020. godine, u jeku pandemije, kompanija je krajem 2021. godine iznenadila uposlenike odlukom da im, pored regresa, isplati i nagradu u iznosu od 500 KM.

Iz sektora marketinga za Klix.ba su potvrdili da su napravljene određene izmjene, ali da u ovom trenutku ne mogu otkrivati više detalja te da će javnost informisati na godišnjoj press konferenciji, kada će predstaviti svoje poslovne rezultate.

Briga o radnicima, o uslovima rada, te stvaranje ambijenta u kojem će radnik biti zadovoljan postaje primarni zadatak. Dugo iščekivana povećanja plata radnicima polako postaju prioritet, a to je suštinski jedan od najbržih načina da se zaustavi iseljavanje stanovništva, ali i da se kroz potrošnju ojača domaća ekonomija.