Početna Svijet Tramp uvodi carine Evropskoj uniji

Tramp uvodi carine Evropskoj uniji

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SAD će uvesti carine na 11 milijardi dolara vrijednu robu iz EU, objavio je danas predsjednik Amerike Donald Tramp.

– Svjetska trgovinska organizacija smatra da su subvencije Evropske unije za “Airbus” negativno uticale na Sjedinjene Države, koje će sada uvesti tarife na 11 milijardi dolara vrijednu robu iz EU! EU je iskorištavala Ameriku u trgovini dugi niz godina. To će uskoro prestati! – napisao je Tramp na Tviteru.

Na udaru avioni, vino i mliječni proizvodi

Ranije ove sedmice, američki trgovinski predstavnik u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji izjavio je da Vašington razmišlja o carinama (tarifama) za širok raspon evropskog robe koja se izvozi u SAD, uključujući velike komercijalne avione i dijelove za njih, kao i vino, sir i mliječne proizvode.: JU

Zvaničnici EU oštro su kritikovali prijetnju SAD i naglasili da su carine na 11 milijardi dolara vrijednu robu “veoma pretjerane”. EU sada navodno razmatra mjere odmazde protiv SAD zbog subvencija Boingu, prenosi Blic.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Eskalacija odnosa

Kako navodi “Financial Times” ovaj potez američkog predsjednika predstavlja značajnu eskalaciju odnosa između Vašingtona i Brisela koja dolazi u posebno osjetljivo vrijeme za EU, jer su izbori za Evropski parlament sljedećeg mjeseca, a blok se već bori sa neizvijesnošću oko ishoda Bregzita.

ASHA prodaja vozila