Početna Vijesti Tradicija Prijedora kroz izložbu rudarskih eksponata

Tradicija Prijedora kroz izložbu rudarskih eksponata

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stalna izložba rudarskih eksponata postavljena je na Rudarskom fakultetu Univerziteta u Banjaluci sa sjedištem u Prijedoru.

Riječ je o izložbi koja je sastavljena od uređaja i alatki korišćenih za eksploataciju rude kroz duži vremenski period na rudarskim kopovima u okolini Prijedora.

Izložba je nastala na inicijativu Saveza studenata, a uz podršku Rudarskog fakulteta i Muzeja “Kozara.” Izloženi eksponati prikupljeni su sa rudarskih kopova Rudnika željezne rude ,,Ljubija” i ,,Arcelor Mitala”, odnosno sa lokacija Omarske, Ljubije i Tomašice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dekan Rudarskog fakulteta prof. dr Vladimir Malbašić, pohvalio je aktivnosti Saveza studenata fakulteta koji su, nakon postavljanja šahovske table na otvorenom, priredili i ovu izložbu.

– Ovo je lijep početak izlaganja prikupljenih eksponata koji treba da podsjećaju na rudarsku tradiciju kojom se Prijedor ponosi- rekao je Malbašić.

Naglasio je da su studenti željeli da pokažu da, osim gradskog muzeja, i ova visokoškolska ustanova raspolaže zbirkom eksponata koju želi da pokaže javnosti.

Viši asistent Žarko Kovačević rekao je da autori izložbe smatraju da je ovo samo prvi korak ka ostvarenju većeg cilja koji su sebi postavili – osnivanje rudarskog muzeja u Prijedoru.

Predsjednik Saveza studenata Rudarskog fakulteta Srđan Šobot izjavio je da je ove godine sa Fondacijom ,,Mozaik” i Omladinskom bankom “Prijedor” potpisan memorandum o saradnji. Kako je naveo, upravo su na taj način osigurana sredstva za realizaciju ovog projekta.

(UNIBL)

ASHA prodaja vozila