Početna BiH Tone povrća stižu u domaće pogone

Tone povrća stižu u domaće pogone

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Krastavci, kupus, paradajz i paprike neki su od proizvoda domaćih povrtara koje će u idućem periodu otkupiti kompanije iz Srpske, što će proizvođačima pomoći da prebrode probleme prouzrokovane padom potražnje zbog pandemije virusa korona.

Otkup, koji je obezbijedila Vlada RS, počeo je juče i trajaće do kraja oktobra.

S obzirom na to da nadležni stimulišu izvoz određene količine povrća, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Boris Pašalić očekuje da na taj način bude zbrinuto do 20.000 tona povrća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On je dodao da će za to će biti izdvojeno dva miliona KM, te napomenuo da to nisu sredstva iz Agrarnog, već iz Kompenzacionog fonda.

Prema njegovim riječima, stanovništvo je u vrijeme pandemije virusa korona stimulisano da zasije više površina, te sada nije korektno ostaviti ih i ne otkupiti viškove koji su stvoreni.

– Na poziv su se odazvale najveće kompanije poput “Save”, “Vitaminke”, ali i nekoliko manjih i očekuju da će uspjeti da otkupe 11.000 tona povrća – podsjetio je Pašalić.

Kapaciteti prehrambeno-prerađivačke industrije “Sava Semberija” spremni su da prerade dodatnih 8.000 tona povrća, bez obzira na to da li poljoprivredni proizvođači imaju sklopljen ugovor sa ovom kompanijom.

Direktor tog preduzeća Stevo Filipović pozdravio je odluku nadležnih da subvencionišu otkup povrća od domaćih poljoprivrednih proizvođača, te istakao da su spremni za ovaj posao, kao i da će nastojati da prerade količinu koja bude dovezena.

– Ovo je velika stvar za poljoprivredne proizvođače. Svi znamo da, zbog globalnog problema izazvanog virusom korona, ne rade mnogi hoteli i restorani, te da je mogućnost plasmana tih proizvoda svedena na minimum. Mi smo tu da sve tržišne viškove koji nam budu dovezeni otkupimo i preradimo u finalni proizvod – naveo je Filipović.

Vlasnik firme “Agrofruktus” iz Gradiške Mladen Đurđević kaže da je do sada mjesečno otkupljivao 1.000 tona voća i povrća, te da je uz podršku Vlade RS i resornog ministarstva spreman da tu količinu udvostruči.

– U naredna tri mjeseca planiramo da otkupimo 6.000 tona povrća i voća, koje ćemo izvesti, između ostalog, u Hrvatsku i Crnu Goru. Uglavnom otkupljujemo luk, krompir, kupus, papriku baburu i druge kulture, a cijena zavisi od sedmice  do sedmice. Recimo, krastavac se trenutno plaća 0,50 KM, dok je kupus 0,15 KM po kilogramu – rekao je Đurđević.

Povrtar Mladen Lazić iz Bijeljine kaže da je samo najava mjere Vlade RS već prethodnih dana doprinijela da proizvođači svoje proizvode beru i spremaju za otkup.

– Počeli smo pakovati krastavce. Imam 1.000 buradi krastavaca i kupusa već spremljenih za turšiju, odnosno stavljanje u salamuru. Kupus ćemo kasnije motati u list i tako prodavati širom BiH i Srpske, a što se tiče izvoza, imamo već zainteresovanih kupaca iz Evropske unije – kazao je Lazić.

Junad i svinje

Kada je riječ o otkupu tovnih junadi i svinja, koji je počeo 3. avgusta, Boris Pašalić je rekao da su već narednog dana preuzeta prva grla od domaće prerađivačke industrije i očekivanja su da će biti otkupljeno do 6.000 junadi i 10.000 svinja.

– Najniža cijena otkupa je 3,8 KM žive vage za junad i 2,8 KM za svinje – kazao je Pašalić.

glassrpske.com

ASHA prodaja vozila