Početna Vijesti Tojagić: Zaštitna odijela plaćana 22,50 KM, a fakturisana na 50 KM

Tojagić: Zaštitna odijela plaćana 22,50 KM, a fakturisana na 50 KM

Dragica Tojagić, sekretar Republičkog javnog tužilaštva, potvrdila je da se sumnja da je nabavna cijena zaštitnih odijela, koja je nabavljao Institut za javno zdravstvo RS, 22,50 KM po komadu, a da su Institutu fakturisana na iznos od 50 KM.

Tojagićeva je naglasila da bi Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo RS, mogao biti sproveden večeras ili sutra ujutru Republičkom javnom tužilaštvu.

Prema riječima Tojagićeve, svi uhapšeni sumnjiče se da su, koristeći vanrednu situaciju, pribavili pravnim licima “ProControl” i “Travel4Fun” znatnu imovinsku korist u postupcima javnih nabavki koje je provodio Institut.

“Ova pravna lica nisu bila kvalifikovana odnosno nisu imala dozvolu za promet medicinskom opremom. Nabavku medicinskih sredstava Institut je vršio putem pregovaračkog postupka, bez objave Obavještenja o nabavci, bez prethodnog ispitivanja tržišta. Učinjeno je to po znatno višim cijenama od tržišne i od nekvalifikovanih ponuđača, bez nadzora nad prijemom medicinske opreme”, navela je Tojagićeva.

Tojagićeva je potvrdila informaciju koju su ranije objavile “Nezavisne”, a prema kojim su zaštitne maske, čija ja nabavna cijena 0,36, Institutu fakturisane po cijeni od 6,90 KM.