Početna Pozitivne priče Tinejdžerka porijeklom iz BiH dobitnica prestižne nagrade švedskog dvora

Tinejdžerka porijeklom iz BiH dobitnica prestižne nagrade švedskog dvora

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šesnaestogodišnja Hana Varmaz, porijeklom iz Bosanske Gradiške, dobitnica je prestižne nagrade ”Anđeo interneta”, koju dodjeljuju princ i princeza Švedske.

Priznanje, koje je princeza Sofija lično dodijelila Hani u Štokholmu, rezultat je njene borbe protiv mobinga i vršnjačkog nasilja.

Prilikom dodjele nagrade istaknuto je da je Hana primjer hrabre osobe, koja je smjela pokazati da je i jaka i slaba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Hanna je pokazala da su ljudi dovoljni sami sebi kakvi jesu i da pravi problem leži kod onih koji misle drugačije. Kroz te poruke ona je promijenila i spasila živote – navedeno je na svečanosti.

Hana je četiri i po godine bila izložena vršnjačkom nasilju, diskriminaciji i fizičkom zlostavljanju.

– U svom tom haosu i svojim mukama je odlučila da počne pisati blog koji je postao kao neki filter za ono kroz šta prolazi. Prvo je mislila da je sama u tome, kasnije joj se pridružilo mnogo druge djece različitih uzrasta koji su u istoj situaciji kao i Hana –  rekla je Hanina majka Naida.

Djeca su dijelila svoje priče i i tješila jedna druge.

– Kako je vrijeme odmicalo, tako se za Hanu pročulo da piše blog o mobingu i to je ohrabrilo nekako da se počne boriti protiv vršnjačkog nasilja i te djece koja maltretiraju drugu djecu. Nekoliko lokalnih novina je kontaktiralo i pohvalilo njen rad, iako je Hana sve to vrijeme bila izložena vršnjačkom nasilju – nastavila je Naida.

Prije mjesec Hanna je nominovana od svojih fanova za prestižnu nagradu princa i princeze Švedske ”Anđeo interneta”.

Nakon što je dobila ovo priznanje, Hannin rad se nastavlja narednu godinu zajedno s princem i princezom u zaštiti djece te u zaustavljanju vrijeđanja i širenja mržnje između djece na internetu.

(Avaz)

ASHA prodaja vozila