fbpx

Tikva je pravo malo ljekovito čudo

Tikve ili bundeve su kraljice jeseni. Kaže se da su nekada davno bile bitan izvor hrane Indijancima. Tikva im je pomagala da izdrže dugu i hladnu zimu. Danas se tikva nalazi u vrhunskim jelima jer je ukusna, lako probavljiva i nutritivno bogata namirnica.

U tikvi ima vitamina C, E, K, B1, B2, B3, B6, folne kiseline i mineralnih sastojaka kalija, fosfora, kalcija i željeza.

Tikva je idealna namirnica za osobe koje pate od bolesti želuca i crijeva. Pomaže kod zatvora i upale debelog crijeva. Tikva štiti zdravlje očiju, jer je bogata karotenoidima. Brzo zasiti i siromašna je kalorijama, zbog čega je idealna namirnica za mršanje.

Ova namirnica pomaže u smanjenju holesterola u krvi. Oblog od svježe naribane tikve primjenjuje se za ublažavanje bolova od proširenih vena.

Tikvu možete jesti sirovu, kuhanu ili pečenu. Od nje možete pripremati rižota, pire, supe, kolače i sokove. Uz nju pristaju začini poput peršuna, majčine dušice, kadulje, lovora, muškatnog oraščića, đumbira i cimeta.

Ukoliko se opredijelite za pečenje u rerni, onda je najbolja za to tikva stambolka jer ima debelo slatko meso. Izrežite nekoliko komada tikve sa korom, stavite na tepsiju i ubacite u rernu i pecite dok ne omekne. Vašom kućom će se proširiti prelijepi miris.

Dental Studio Prijedor
ASHA prodaja vozila