Početna Magazin Testovi na koronu se obrađuju 24 sata na dan, a ovako teče...

Testovi na koronu se obrađuju 24 sata na dan, a ovako teče cijeli proces

epa08333578 Health officials show positive result (L) and negative result (R) to the Chula COVID-19 Strip Test at the Chulalongkorn University Health Service Center in Bangkok, Thailand, 31 March 2020. The test, which takes between 10 and 15 minutes, was invented by professors at the university's Faculty of Pharmacy to provide a quick response amid the ongoing coronavirus pandemic. EPA-EFE/NARONG SANGNAK
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Put koji uzorak brisa pređe od pacijenta kod koga se posumnjalo na zarazu korona virusom pa sve do analize, počinje u Kovid trijažnim centrima, a završava u Institutu “Torlak”. Kako to izgleda objasnili su stručnjaci u srpskoj nacionalnoj ustanovi za prevenciju, liječenje i praćenje infektivnih bolesti.

Sve kreće od prijemne ambulante gdje se primaju prijemni uzorci, odnosno brisevi, koji su uzeti u trijažnim centrima u kojima se vrši testiranje na Covid-19.

– Ovdje se vrši unos materijala, razvrstavaju se brojevi pacijenata. Kada se unesu u bazu nama se daju propratne liste koje idu uz uzorke i mi vršimo razvrstavanje uzoraka – objasnio je reporterskoj ekipi Pinka jedan od zaposlenih na “Torlaku”, uvodeći ih u prostoriju u kojoj tri radnice užurbano unose podatke u računar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sljedeća stanica uzetih briseva jeste prostorija gdje se vrši razvrstavanje uzoraka.

– Ona raspakuje epruvete sa transportnim medijumom i brisom koje su umotane u dvije rukavice. Nalazi ih u listi koju odštampa služba prijema i dodijeli im broj laboratorijskog protokola – objasnio je prof. Popadić.

Sljedeća stanica uzorka je Odsjek za serodijagnostiku i molekularnu dijagnostiku Instituta “Torlak”, odnosno prostorija u kojoj se vrši uzorkovanje RNK.

– Koleginica radi ekstrakciju RNK iz uzoraka transportnog medijuma u koji je potopljen bris. Ovo traje oko sat vremena za 12 uzoraka i radimo na tri mjesta – objašnava profesor Popadić.

Sljedeći postupak jeste najvažniji – detekcija virusa. Stručnjaci sa “Torlaka” analize rade na posebnim uređajima, koji im omogućavaju da za dva i po sata mogu da obrade njih 96. Nakon što mašina završi, na displejima iza kojih sjede ljekari pojavljuju se i rezultati u vidu grafikona.

– Za dva i po sata svaki aparat može da obradi 96 uzoraka. Crvena linija prikazuje amplifikaciju virusne RNK dok plava linije je zapravo interna pozitvina kontrola koja nama služi da nam kaže da je ispravno izolovana nukleinska kiselina, da je uspješno izvršena reverzna transkripcija i da je PCR odnosno umnožavanje bilo uspješno – kaže doktor Popadić.

U toku 24 sata Institut “Torlak” primi do 1.000 matrijala sumnjivih na infekciju.

– Laboratorija u toku 24 časa obradi između 500 do 1.000 materijala. Smatram da se cijeli sistem u državi brzo prilagodio, mi radimo non-stop. Za mene ne važi radno vrijeme – rekla je zamjenica direktora Insitituta “Torlak” doktorka Svetlana Filipović Vignjević, prenosi Blic.

U skladu sa epidemiološkom situacijom, timu stručnjaka pritekli su u pomoć i kolege sa Medicinskog fakulteta i volonteri sa drugih fakulteta. Iz tog razloga u mogućnosti su da odgovore svim zahtevima.

Blic

ASHA prodaja vozila