Posljedice rusko-ukrajinske krize primjetne su i u auto-industriji  Bosne i Hercegovine, Nedostatak polovnih automobila već se osjeti na tržištu, a očekuje nas otežan uvoz i rast cijena.

Izbor automobila u Bosni i Hercegovini polako se ograničava, što se posebno odnosi na polovna vozila, koja se najčešće prodaju. Poslije problema s pandemijom, novi udarac zadaje rat u Ukrajini. Otežana je proizvodnja novih mašina, pa se uočava značajan pad na tržištu polovnih auta u Evropi.

Vlasnik izdavačke kuće vozila iy Doboja,  Cvjetko Bjeličić, kaže za BN da je iz dana u dan sve teže pri nabavci motornih vozila i automobila na zapadnom tržištu, jer je smanjena proizvodnja novih automobila.

On navodi da se njegova firma bavi uvozom vozila starosti od dvije do 4 – 5 godina i tu postoji dodatan problem, što na tržištu zapadne Evrope nema, smanjena je prodaja i proizvodnja novih vozila i samim tim ponuda vozila te starosti na tržištu zapadne Evrope je manja nego ranijih godina što je bilo.

Karakteristike bh. tržišta polovnih automobila sada su slaba ponuda i visoke cijene.

Mirjana Orašanin, ekonomista objašnjava zašto je tako:

“Dva su razloga, jedan je zato što je proizvodnja novih automobila značajno otežana zbog brojnih komponenti, koje se proizvode u Ukrajini čija je proizvdnuja danas stala zbog nabavke mikročipova, koji su neophodni za nove automobile, drugi razlog je i povećanje cijene proizvodnje zbog željeza, aluminijuma, čije su cijene otišle preko 100%, a treći razlog je smanjena potražnja.“

Potražnju diktira cijena i dostupnost vozila. Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje, prošle godine, BiH je uvezla 47. 398 polovnih automobila.

Cvjetko Bjeličić, vlasnik izdavačke kuće vozila kaže da imamo situaciju da se uvoze vozila starosne dobi, 10 -11 godina ta vozila su na zapadnom tržištu daleko manje interesantna zapadnim kupcima.

– A što se tiče daljeg razvoja situacije u BiH, kako nezvanično saznajemo tendencija je da će se uvesti nepriznavanje Euro 1 obrasca pri uvozu polovnih automobila, kaže Orašanin.

“Ukoliko ovo bude zvanična informacija da se ukida Euro 1 obrazac na uvoz putničkih automobila to znači minimalno povećanje za 20% cijene polovnog automobila u samoj nabavci.”

Samo u prošloj godiini BiH je uvezla više od 54 hiljade automobila, ukupne vrijednosti skoro 896 miliona maraka.