Početna Vijesti Tegeltija na Facebooku pozvao građane: Ako neko u moje ime uzima novac,...

Tegeltija na Facebooku pozvao građane: Ako neko u moje ime uzima novac, prijavite

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Magazin Žurnal jučer je objavio da je predsjednik VSTV-a umiješan u koruptivne radnje. Konkretno, da je trgovao krivičnim istragama. Sam Tegeltija sve demantuje dok ga ministar sigurnosti Dragan Mektić poziva na ostavku.

Milan Tegeltija, predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTV), poručio je danas putem svog profila na Facebooku da ovo nije prva situacija ”gdje se proziva da se na njegovo ime uzima novac bez da ima ikakve veze s njim”. On je pozvao građane da prijave ukoliko postoje još neki slični slučajevi.

Podsjećamo, magazin Žurnal jučer je objavio da je predsjednik VSTV-a umiješan u koruptivne radnje. Konkretno, da je trgovao krivičnim istragama. Sam Tegeltija sve demantuje dok ga ministar sigurnosti Dragan Mektić poziva na ostavku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

”Radeći posao koji ja radim, a u sličnoj su poziciji i druge sudije i tužioci, moguće su situacije u kojima se različiti ljudi pozivajući se na mene ili na druge sudije i tužioce obavljaju razgovori u kojima se govori da ja ili druge sudije ili tužioci zahtjevamo nekakav novac, bez da ja ili druge sudije ili tužioci s tim imamo bilo kakve veze”, napisao je Tegeltija na svom Facebook profilu danas.

Ovo nije prva situacija gdje se ja prozivam da se na moje ime uzima nekakav novac, bez da ja s tim imam ikakve veze, dodao je uz pojašnjenje da ”kad god sam saznao za takve priče o njima sam informisao istražne organe podnoseći prijavu”.

Potom je opisao jednu ”sličnu situaciju” u kojoj se ranije našao.

”Jedna od tih situacija desila se i 2016 godine. U priilogu je Neredba o nesprovođenju istrage koju je donijelo Republičko tuzilastvo RS 22.01. 2019 godine iz koje je vidljivo da mi se preko Facebooka obratila izvjesna osoba sa profila Pod imenom Jelena Nikolić navodeći da je na račun moga imena od nje izvjesna osoba uzela 8000 eura, koja joj je rekla da je razgovarala sa mnom te da sam ja tražio taj novac da se “iza paravana” riješi njen problem. Čim sam dobio takvu poruku o istoj sam obavijestio MUP i Tužilaštvo, kako bi se isti navodi istražili. Tužilaštvo me je obavijestilo da se neće provesti istraga jer se u konkretnom slučaju nije utvrdilo postojanje krivičnog djela”, napisao je on i zaključio:

”Ja ne znam kakvi su odnosi i kakva je bila komunikacija između inspektora SIPA-e Marka Pandže i gospodina Nermina Aleševića niti u to mogu da ulazim i bilo šta prejudiciram, želim samo da istaknem da bih na istovjetan način kao i 2016. godine u primjeru koji ovdje navodim postupio i u slučaju da me bilo ko obavjestio da je od njega u moje ime bilo ko uzeo bilo kakav novac za bilo šta.

Ovo je jedan od primjera koji navodim u prilogu, koji ilustruje slučajeve koji se nażalost mogu desiti jer građani vjeruju u postojanje korupcije u pravosuđu, a što vješti manipulatori mogu iskoristiti. Zbog toga pozivam sve građjane kojima je u moje ime ili ime bilo kojeg sudije ili tužioca ikada uzet bilo kakav novac, da takve slučajeve odmah prijave nadležnom tužilaštvu”, potcrtao je Tegeltija objaviviši i dokumente koje je u tekstu opisao.

Podsjećamo, nakon medijskih napisa, zakazana je i vanredna sjednica VSTV-a koja će biti održana sutra.

(Fokus)

ASHA prodaja vozila